Очаква се повишение на речните нива
Очаква се повишение на речните нива / Dariknews.bg, архив

Повишение на речните нива в по-голямата част от страната се очаква днес и утре, съобщиха от Министерството на околната среда и водите, позовавайки се на данни от НИМХ-БАН.

Времето на 13 февруари: Валежите ще започнат да спират

В Дунавския басейн, в резултат на прогнозирани валежи от дъжд, в събота и неделя се очакват краткотрайни повишения на водните нива в целия басейн. Около и над средната многогодишна стойност, но под прага за внимание, се очаква да бъдат водните количества в реките Искър, Янтра и Русенски Лом.

В Черноморския басейн днес и утре, в следствие на прогнозирани валежи, се очакват повишения на нивата на реките в басейна, като по-значителни ще бъдат по южночерноморските реки.

В Източнобеломорския басейн в събота и неделя, отново заради прогнозирани валежи, се очакват повишения на речните нива в целия водосбор. По-значителни повишения се очакват в средното и долно течение на Тунджа, долното течение на Марица и средното и долно течение на Арда.

В Западнобеломорския басейн днес нивата ще се понижават или ще останат без съществена промяна. Краткотрайни повишения са възможни в долното течение на реките Места и Струма. По-съществени повишения в долното течение на реките Струма и Места ще има в събота.