Кандидат-студентите по специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ ще полагат приемни изпити по „Биология“ и „Химия“, както досега, но в балообразуването ще участва и оценката от задължителната за всички матура по български език и литература (БЕЛ), съобщиха от МОН.

Досега за „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ не се вземаше оценката от ДЗИ по БЕЛ. Тази промяна бе предложена от ректорите на медицинските университети преди няколко месеца. Освен това във връзка с новия Закон за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) в конспектите за кандидатстудентските изпити по „Биология“ и „Химия“ ще бъдат включени избрани теми от профилиращите предмети "Биология и здравно образование" и "Химия и опазване на околната среда", изучавани във втори гимназиален етап.

Нови правила за връщането в клас на учениците

Висши училища, които подготвят юристи, също са предвидили оценката от матурата по БЕЛ да участва във формирането на бала за следващата академична година. Подготвят се промени в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "юрист", с които ще се регламентира тази възможност. Това става ясно от информацията, предоставена на Министерството на образованието и науката (МОН) от 50 висши училища за кандидатстудентската кампания за академичната 2022/2023 година.

МОН изиска от всички университети в страната да обявят условията за прием, за да бъдат информирани навреме родителите и зрелостниците. Само две висши училища не изпратиха данни. Справката показва начина на балообразуване във всички специалности в университетите, необходимите приемни изпити и оценките от кои матури ще участват във формирането на бала.

50 университета у нас обявиха условията за прием на кандидат-студенти

В три висши училища ще се влиза единствено с оценка от ДЗИ, без приемен изпит. Това са Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски”, Националната спортна академия „Васил Левски” и Европейският политехнически университет в Перник.

Пет университета ще приемат студенти само с изпити, като в балообразуването няма да участват оценките от ДЗИ. Това са Американският университет в България, Висшето училище по мениджмънт във Варна, Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“, Националната музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров” и Театралният колеж ”Любен Гройс“.

Във всички останали висши училища в балообразуването ще участват оценките от приемните изпити и/или от матурите, като зрелостниците ще избират по-благоприятната за тях вариант.

Обобщената информация показва, че в голяма част от специалностите от областите „Хуманитарни науки“ и „Социални, стопански и правни науки“ ще се кандидатства с оценката от ДЗИ по почти всички предмети.

Приемът в специалностите от „Природни науки, математика и информатика“ и „Технически науки“ ще се извършва предимно с оценки от държавните зрелостни изпити по „Математика“, „Български език и литература“, „Информатика“, „Информационни технологии“ и „Физика“.

За всички специалности Софийският университет дава избор на кандидатите дали да използват оценката от матурата и/или да се явят на изпит.

Оценките от ДЗИ ще важат отново за всички специалности в УНСС. Само за специалностите „Право“ и „Медии и журналистика“ се изисква и явяване на приемен изпит, освен оценката от ДЗИ. Във втория най-голям университет в страната - „Паисий Хилендарски“ в Пловдив – във всички специалности може да се избора по-добрата оценка от матура или от приемен изпит.

Техническите университети в София, Варна и Габрово също ще приемат студенти с оценка по техен избор - от ДЗИ по БЕЛ, по математика и по физика и астрономия в повечето си специалности или с оценката от приемен изпит.

Догодина в университет ще кандидатства първият випуск, завършил средното си образование по новия ЗПУО.