/ БГНЕС
Въвеждат медиацията като задължителен етап в решаване на родителски конфликти?
Обсъждат възможност за съвместно упражняване на родителските права
94271
Обсъждат възможност за съвместно упражняване на родителските права
  • Обсъждат възможност за съвместно упражняване на родителските права
Държавната агенция за закрила на детето предлага промяна в Семейния кодекс, с която при родителски конфликт майката и бащата да бъдат насочвани задължително към извънсъдебно решаване на спора чрез медиатор. Предложението беше представено по време на кръгла маса за родителските конфликти, агресията и закрилата на децата.

Националният омбудсман Мая Манолова подкрепи въвеждането на медиацията като задължителен етап от съдебния процес при родителски конфликт и поиска ново внасяне на подготвените от предишния кабинет промени в Семейния кодекс, които предвиждат възможност за съвместно упражняване на родителските права. За медиацията се обяви и съдия Галя Вълкова от Софийския районен съд, която също подчерта значението на подготвените и неразгледани промени в Семейния кодекс.
 
За една година в агенцията за закрила на детето са получени над 1000 сигнала за дете в риск, заради родителски конфликт.  Голяма част от случаите продължават по 6 или 7 години, през които децата биват въвлечени в конфликт на лоялност към единия от родителите, а някои родители въвличат в това и социалните работници, като ги обвиняват в пристрастие или изискват вземането на страна. Затова от Агенцията предлагат промени, включително законодателни, сред които задължително насочване на родителите към решаване на спора чрез медиация. 
 
Омбудсманът Мая Манолова обясни какво означава това: "Задължителен опит родителите чрез съгласие помежду си да уредят важни за техните деца неща. Наистина има случаи, когато решение, което да е в синхрон с най-добрия интерес на детето, просто е невъзможен".
 
В подкрепа на искането на Мая Манолова за ново разглеждане на подготвените от министерството на правосъдието промени в Семейния кодекс, свързани с родителските конфликти, съдия Галя Вълкова припомни най-важните от тях.
 
"При развод съдът ще разгледа спора за родителските права тогава, когато страните изрично го поискат. Ако не го сторят, двамата родители продължават да упражняват родителските права така, както това е до момента. За първи път изрично се предвижда възможността за постановяне от съдия в исково производство на т.нар. съвместно упражняване на родителските права", отбелязва Вълкова.  
 
По време на дискусията училищният психолог Иван Игов призова управляващите за спешни мерки, свързани с реформирането на училищната среда.
 
Той припомни, че агресията при децата се поражда, когато детето се чувства безсилно да се справи с нещо, а такива неща са сложните учебни програми, претъпканите класни стаи и училища, дискриминационните нагласи на някои учители към различните деца.