Общо 32 години затвор за обвиняемите по делото „Бета”
Общо 32 години затвор за обвиняемите по делото „Бета” / netinfo
И тримата подсъдими по наказателното дело за оръжейния завод „Бета" в Червен бряг днес бяха признати за виновни от Плевенския окръжен съд. Общо 32 години затвор постанови Темида за тримата.

12 години затвор получи 49-годишният Людмил Георгиев, бивш изпълнителен директор на оръжейния завод. Той беше лишен и от правото да заема ръководна държавна длъжност и да упражнява професия, свързана с управление на материални ценности и материално-отчетни дейности за срок от 14 години.

Другите двама подсъдими – Руслан Иванов, също бивш изпълнителен директор на предприятието и Николай Кратунов, председател на стопанска кооперация „Рик" в Казанлък, получиха по 10 години лишаване от свобода. Руслан Иванов няма право да заема ръководна държавна длъжност и да управлява материални ценности за срок от 12 години, а Николай Кратунов за пет години.

Обвиняемите трябва да платят по 150 000 лева глоба в полза на държавата. Тримата са признати за виновни по обвинение, че през ноември 2001 година са изнесли контрабандно през митницата в Бургас части и детайли от гаубици в 71 опаковъчни каси.

Стоката с възможна двойна употреба е изнесена за Судан, на която ООН е наложила оръжейно ембарго. Мъжете бяха осъдени да платят стойността на контрабандата в размер на 1 118 905,50 лв. Прокурорът по делото Георги Асенов заяви, че ще протестира срещу решението на съда. Подсъдимите не се признават за виновни и ще обжалват присъдите.