Общинарите в София с безплатни карти за транспорт
Общинарите в София с безплатни карти за транспорт / cнимкa: Sofia Photo Agency

Глобата за гратисчия в градския транспорт в София да се увеличи на 25 пъти от цената на еднократния билет, предложи общинския съветник от БСП Георги Кадиев на заседание на Комисията по финанси към Общинския съвет.

Според предложението глобата за гратисчиите би трябвало да стане 25 лева при очакваното поскъпване на билетчето на един лев от 1-ви юли. Сега по общинската наредба глобата е десетократно по-висока от цената на еднократното пътуване или 7 лева при цена на билетчето от 70 стотинки сега. Идеята не се прие от директора на компанията за градски транспорт Николай Костов с аргумента, че и при сегашния размер на глобата има сериозни трудности и конфликти за събирането им. Така или иначе предложението за увеличението на глобата не бе прието. Заместник-кметът по транспорта Велизар Стоилов призна, че след увеличаването на билетчето, ще се наблюдава отлив от редовни пътници за период от два-три месеца, като го обясни с традиционен шок от увеличаване на цени.

Финансовата комисия отхвърли друго предложение на Кадиев за цена на еднократното билетче на 90 стотинки. В същото време беше прието предложение, според което работещите в администрацията на Столичната община и техните съпруг или съпруга ще получат безплатни месечни карти за транспорт, като заплащането ще е за сметка на общината. В първоначалният вариант предложението беше всички служители на общинската администрация, включително районните кметства, техните семейства без ограничение и общинските съветници да получават безплатни месечни карти за цялата градска мрежа, чиято цена от 1-ви юли се предвижда да се повиши на 50 лева от 37 лева сега. В този случай общият брой хора, на които картите щяха да се поемат от кметската хазна беше изчислен на над 9 000. След разгорещена и продължителна дискусия комисията даде положително становище за промяна в общинската наредба за пътуване с масов градски транспорт от привилегията да се възползват само служители на администрацията и техен съпруг или съпруга.