/ БГНЕС
Ще предприемем всички мерки, за да увеличим скоростта на преминаване на тежкотоварните камиони през граничен пункт „Капитан Андреево“. Това обеща министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев пред депутатите от ресорната парламентарна комисия, където даде информация за продължаващите опашки от изчакващи камиони на българо-турската граница.

„Капитан Андреево“ е сред топ 10 гранични пункта в света по задържани фалшиви стоки

Министър Събев посочи, че българската и турската страна заедно са набелязали краткосрочни и средносрочни мерки, с които се цели увеличение на пропускателната способност на пункта и по-малко изчакване на камионите. Сред тях са пускането на още три ленти за хладилните камиони, както и увеличението на щата на гранична полиция с до 40 души, обезпечени с необходимите средства за проверка.

Министърът на транспорта припомни, че ситуацията на пункта е утежнена и поради поетия от държавата фитосанитарен контрол, който вече не се извършва от частна лаборатория.

Нова проверка на МВР и ДАНС на ГКПП „Капитан Андреево”

Николай Събев допълни, че ще се търси възможност фитосанитарен контрол да бъде осъществяван и на пункт „Лесово“, което ще доведе до разделяне на хладилните камиони, а оттам - и до облекчаване на преминаването. Към този момент на „Капитан Андреево“ продължават да пристигат около 1300 камиона на денонощие.
 
БТА