НЗОК ще плаща домашното лечение на нови девет групи заболявания
НЗОК ще плаща домашното лечение на нови девет групи заболявания / снимка: БГНЕС, архив
НЗОК ще плаща домашното лечение на нови девет групи заболявания
62772
НЗОК ще плаща домашното лечение на нови девет групи заболявания
  • НЗОК ще плаща домашното лечение на нови девет групи заболявания

Националната здравноосигурителна каса ще плаща за домашното лечение на девет нови диагнози, сред които Болестта на Помпе, както и Булозната епидермолиза. Това стана ясно след като днес бяха публикувани в „Държавен вестник” промените в наредбата, която определя заболяванията, чието лечение касата покрива. Пред Дарик обаче председателят на алианса на хората с редки болести Владимир Томов обяви, че пациентите ще продължават да чакат тяхното лечение да се заплати, докато не бъдат регистрирани необходимите за това лекарства.

Сред включените в Наредба 38 нови заболявания са Болестта на Помпе, Синдрома на Арнолд Киаре, Фамилната амилоидна полиневропатия, Псориазис а и Булозната епидермолиза. Касата ще заплаща напълно или частично лекарствата, медицинските изделия и диетичните храни за тези диагнози.

Независимо, че лекарствата все още не са регистрирани и пациентите продължават да чакат, Владимир Томов обяви, че е доволен от направената стъпка тази година. „По този начин ще се даде шанс на една сравнително малка група хора да живеят. Тук става дума за животоспасяващи лекарства, които са изключително скъпи. Това са лекрствата сираци, те са предназначени за редки болести и при тях е характерно, че цената им е много висока”, обясни Томов.

За финансирането на тези нови заболявания, Здравната каса ще трябва да отделя по 5 млн. лева годишно. Средствата ще се осигурят от бюджета на институцията, в който се предвиждат 40 млн. лева за лечението на болестите, включени в наредбата.