Годишната инфлация за юни 2022 година, спрямо същия месец през 2021 година е 16.9%, сочат данните от Националния статистически институт 

Индексът на потребителските цени за юни 2022 г. спрямо май 2022 г. е 100.9%, т.е. месечната инфлация е 0.9%. Инфлацията от началото на годината (юни 2022 г. спрямо декември 2021 г.) е 10.1%, става ясно от публикуваните данни на НСИ. 

НСИ инфлация
НСИ

През юни 2022 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите в потребителските групи са се променили, както следва: Отчетено е намаление на хранителните продукти и безалкохолни напитки с 0.1%. Цените на аллкохолните напитки и тютюневите изделия са се увеличили с 0.3%. Намаление има и при облеклото и обувките с 0.2%. Увеличение на цените има при цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива с 1.1%. Жилищното обзавеждане, домакинските уреди и принадлежности и обичайното поддържане на дома е по-скъпо с 1.6%, сочи статистиката на НСИ. 

КНСБ: Цената на хляба ще се повиши още следващия месец

През юни 2022 г. са се увеличили цените на следните хранителни продукти: ориз - с 2.7%, брашно - с 0.8%, хляб - с 4.2%, макаронени изделия - с 1.4%, месо от едър рогат добитък - с 1.0%, месо от домашни птици - с 1.7%, малотрайни и трайни колбаси - съответно с 0.9 и 0.8%, кайма - с 1.8%, пълномаслено и нискомаслено прясно мляко - съответно с 3.1 и 4.3%, кисело мляко - с 2.5%, сирене - с 2.1%, кашкавал - с 1.7%, яйца - с 1.4%, млечни масла - с 4.9%, олио - с 2.5%, ябълки - с 2.8%, цитрусови и южни плодове - с 8.1%, зрял лук - с 8.3%, маслини - с 1.0%, леща - с 3.2%, захар - с 4.6%, шоколад и шоколадови изделия - с 2.4%, сладолед - с 2.3%, оцет - с 1.2%, сол - с 3.6%, кафе - с 1.5%, минерални води и безалкохолни напитки - с 1.8%, ракии - с 0.6%, вина - с 3.0%, бира - с 0.3%, и други.

През юни 2022 г. са се намалили цените на следните хранителни продукти: маргарин - с 3.5%, агнешко месо - с 0.6%, домати - с 23.1%, краставици - с 19.4%, зеле - с 12.6%, пипер - с 20.0%, зрял чесън - с 3.4%, листни зеленчуци - с 6.0%, други пресни зеленчуци (зелен фасул, тиквички и патладжани) - със 17.3%, гъби - с 1.4%, зрял боб - с 1.5%, картофи - с 18.9%, други пресни плодове (череши и ягоди) - с 29.9%, и други.
НСИ