/ iStock
Над 12 млрд. лева са необходими за подмяна на ВиК мрежата у нас, отбелязват от МРРБ
Петдесет и седем процента от 872 млн. кубически метра подадена вода от общественото водоснабдяване се губи в България, показват данни на Националния статистически институт за 2021 г.

Иззетите пресни води са били 5 212 млн. кубически метра, от които 91 на сто са били повърхности, а 9 на сто - подземни.

В този период в страната е имало 176 действащи селищни пречиствателни станции за отпадъчни води.

Датата 22 март е обявена за Световен ден на водата от Общото събрание на ООН през 1993 г. Оттогава се отбелязва с различни събития по целия свят, напомнят от НСИ.

Тази година инициативата на ООН ще премине под мотото "Ускоряване на промяната". Целта е ускоряване на промяната за решаване на кризата с водата и канализацията.

"И тъй като водата засяга всички ни, трябва всеки да предприеме действия. Това значи и ти! Това е момент, който се случва веднъж на поколение, за да се обедини светът около водата. Изиграй своята роля. Направи, каквото можеш", се казва в призива, публикуван в сайта на Световния ден на водата.

По разчети на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, базирани на оценки на Световната банка, над 12 млрд. лева са необходими за подмяна на ВиК мрежата в страната.

По данни на ведомството към юли 2022 г. 35 000 души в България са били засегнати от липсата и режима на питейна вода. По различни класации страната е лидер в ЕС по загуба на вода.
Екатерина Тотева/БТА