НС ще гласува на първо четене поправки в Закона за концесиите
НС ще гласува на първо четене поправки в Закона за концесиите / снимка: Sofia Photo Agency

Парламентът ще гласува на първо четене поправки в Закона за концесиите. Три проекта за дубайски кули в родното море чакат одобрението на тези изменения, защото с тях в концесията на 200 метровата акватория се включват и островите, създадени от човешка ръка. За това алармира депутатът от ДСБ Евгени Чачев по време на дебатите по поправките, с които се удължава до 20 години срокът за отдаване на концесията на морските плажове. Цялата опозицията се обяви за връщане на законопроекта на премиера за преразглеждане, от НДСВ казаха, че няма да го подкрепят на първо четене. Стана ясно, че в мнозинството са се договорили спорните моменти да бъдат изчистени между двете четения.

Тъмносиният депутат Евгени Чачев каза, че дубайски кули ще има в близост до Созопол, в района на Резово и Синеморец и преди Варна. Заместник-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев обясни, че не знае за такова нещо. Иначе по време на дебатите сред сериозните спорни моменти беше за отдаването на концесия и на 200 матровата акватория:

„Може ли някой да ми обясни за какво се прави това. Концесионерите ще вържат шамандури за спасяване ли?”, попита Христо Кричев от ОДС.

„Нерегламентирано действие на концесионери в акваторията може да доведе до отнемането на пясъците от плажовете и да се случи така, че „Златни пясъци”, съвсем условен пример давам, да остане плажът без пясък”, каза от парламентарната трибуна Борислав Владимиров от НДСВ.

„Забелязвам, че по нашето крайбрежие са се навъдили каймани, които са регистрирани на Каймановите острови, които захапват ту един плаж, ту – друг”, добави независимият депутат Петър Берон.

При дискусията в сряда транспортният министър Петър Мутафчиев обясни необходимостта от поправките в закона за черноморското крайбрежие, които се правят с измененията в Закона за концесиите, с изтеклите договори за концесията на плажовете, които трябва да бъдат продължени.