/ БГНЕС
Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия за предоговаряне на Споразумението между „Булгаргаз” ЕАД и турската енергийна компания „Боташ“, и защита на имуществените и финансови интереси на „Булгаргаз” ЕАД и българската страна.

Това се посочва в решението на Народното събрание, с което беше приет докладът на временната комисия по повод споразумението. То беше гласувано със 166 гласа „за“, 32 – „против“ и един „въздържал се“. „Против“ гласуваха 32-ма народни представители от ДПС, а един депутат от "Има такъв народ" (ИТН) се въздържа.  

Депутатите гласуваха със 166 гласа „за“, 32 – "против" и без "въздържал се" редакционната поправка, направена от председателя на временната комисия Жечо Станков, документите и докладът на временната комисия да бъдат изпратени и на Европейската прокуратура.

Решението на Народното събрание да приеме доклада за дейността на временната комисия към 49-ото Народно събрание по повод Споразумението между „Булгаргаз” ЕАД и турската енергийна компания „Боташ", подписано на З януари 2023 г. в София, предвижда докладът и представените във временната комисия документи и информация да бъдат изпратени в 7-дневен срок до българската прокуратурата, Европейската прокуратура, Държавната агенция "Национална сигурност", министъра на енергетиката, „Български енергиен холдинг“ ЕАД и Комисията за енергийно и водно регулиране.

По-рано днес със свое разпореждане председателят на парламента Росен Желязков обяви, че свиква днес извънредно пленарно заседание от 14:00 ч.Вчера от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) обявиха, че са внесли искане за извънредно пленарно заседание.  

Росен Желязков прикани вносителите на искането да представят становище, тъй като липсвал доклад на временната комисия по повод споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската държавна енергийна компания "Боташ", който да бъде разгледан.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ коментира, че докладът вече е достъпен, дори и за медиите и настоя за 15 минути почивка. Колегата му Мартин Димитров пък предложи заедно с Жечо Станков, председател на временната комисия, да отидат заедно в деловодството на НС, за да внесат доклада.  


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Десислава Антова/БТА