/ БГНЕС
Ново обсъждане на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, приет от Народното събрание на 20 декември 2017 г. е първа точка за петъчния пленарен ден.
 
Законът беше върнат за ново обсъждане с указ на държавния глава Румен Радев на 29 декември 2017 г. В сряда на свое заседание Парламентарната правна комисия отхвърли ветото на държавния глава.
 
Правната комисия в НС отхвърли ветото на Радев върху антикорупционния закон

След решението на комисията президентът заяви, че не е изненадан. "Всички дебати около Антикорупционния закон и особено събитията от днес показват, че наистина няма политическа воля за реална, всеобхватна и ефективна борба с корупцията. Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и медиите. Това е моята оценка за това, което става днес, за съжаление", коментира тогава Румен Радев.
 
Радев наложи вето на закона за противодействие на корупцията

След разглеждането на президентското вето пленарната дейност ще продължи с първо гласуване на Законопроект за изменение на Закона за собствеността. След него депутати ще продължат по гласуването на първо четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройството и застрояването на Столичната община.
 
20 декември: Парламентът прие новия антикорупционен закон

През петъчния ден парламентарен контрол няма да има, за сметка на 19 януари (петък), когато целият ден ще бъде посветен на питания и въпроси до министрите.