НС гласува глоба от 50 до 300 лв. за неявяване в съда
НС гласува глоба от 50 до 300 лв. за неявяване в съда / netinfo
Народното събрание гласува глоба от 50 до 300 лева за неявяване на призован в съда без уважителни причини или ако свидетел откаже да даде показания. Депутатите гласуваха на второ четене текстове от Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Според одобрените разпоредби в новия ГПК съобщенията и призовките ще се връчват от служител на съда. Друг вариант е по пощата или чрез куриерска служба с препоръчана пратка с обратна разписка. Съдът може да разпореди съобщениата да се връчват и от частен съдебен изпълнител. Когато те не са връчени по друг начин, може да се разпореди това да стане от служител на съда, по телефона, факса или с телеграма. На страната по делото могат да бъдат връчвани и съобщения на посочен електронен адрес. В този случай връчването се установява с копие от електронния запис. Когато ответникът не може да бъде открит на посочения адрес по делото и не се намери друго лице, което е съгласно да приеме съобщението от негово име, той може да бъде уведомен със съобщние, залепено на вратата му или на пощенската кутия.

Освен за неявяване на свидетел, депутатите записаха глоба и за нарушения, които затрудняват хода на съдебното производство. Санкциите ще бъдат от 100 до 1200 лева.