Нямало да има пряк достъп до трафичните данни на хората
Нямало да има пряк достъп до трафичните данни на хората / снимкa: БГНЕС
Нямало да има пряк достъп до трафичните данни на хората
26136
Нямало да има пряк достъп до трафичните данни на хората
  • Нямало да има пряк достъп до трафичните данни на хората

МВР няма да има пряк достъп до трафичните данни на хората, увери зам.-вътрешният министър Веселин Вучков. Това стана при приемането на промените в Закона за електронните съобщения. Вучков за пореден път коментира, че обществото не трябва да се притеснява от безконтролно следене на службите за сигурност. По думите му достъп до данните ще има само след съдебно разрешение.

Ето как Вучков обобщи промените в Закона за електронните съобщения: 

„Мисля, че за всички стана ясно, че съществуващото положение в момента - мобилните оператори да забавят с по три, четири, пет месеца искания за достъп до трафични данни, а не до съдържание, не може да продължава повече. Според нас абсолютно балансиран е действащият в момента срок, който ние не предлагаме да бъде променян - една година за съхраняване на всички трафични данни, генерирани от операторите. Не всеки редови служител на МВР иска достъп до трафични данни. У нас както виждате сме предвидили нива от областен директор нагоре. Изключително важно е това, че запазваме решението на съдия, председател на районен съд или упълномощен от него съдия, тоест достъп ще се осъществява само след съдебно разрешение. Не предвиждаме възможност за изключение да се разрешава достъп до трафични данни, а след това в 24-часов срок да се представя съдебното разрешение. Такова изключение няма. Предвидили сме непрекъснат режим на операторите за постъпване на съдебните разпореждания - отговор операторите да дават в 72-часов срок. Ако в шестмесечен срок от този момент получените данни не бъдат използвани за целите за образуване на досъдебно наказателно производство, те задължително се унищожават".

Достъпът на МВР до данни за интернет трафика ще става само за разкриване на тежки или компютърни престъпления. Това стана ясно от изказването на Веселин Вучков по време на окончателното разглеждане на Закона за електроните съобщения. Между двете четения имаше идея в обхвата да попаднат и престъпления, за които се предвижда наказание под пет години лишаване от свобода. По време на обсъждането депутати се скараха за това дали промените в закона ограничават правата на гражданите.

Ето какво казаха Антон Кутев от БСП, Димитър Лазаров от ГЕРБ и Христо Бисеров от ДПС.

„Аз лично смятам, че ако въведем вечерния час и пуснем зли полицаи да бият с палки всеки, който се появи след 20.00 ч., по улиците ще намалее още престъпността. Въпросът в този случай е - къде е границата между ограничаването на правата на гражданите и тяхната сигурност. А иначе нямам никакво съмнение, че държава, в която министър-председателят и председателят на най-голямата партия са бивши полицаи, ще защитават интересите на полицията - това е без съмнение", коментира промените в закона Антон Кутев от БСП.

„При всички положения границата не е в басейна „Левски Спартак", каквато е била в продължение на 10 години, нито е на границата между Дупница и „Левски Спартак", заяви Димитър Лазаров от ГЕРБ.

Христо Бисеров от ДПС се обърна от трибуната с думите: "Това, че имитирате отказ от прекия интерфейс, изобщо не променя закона така, както сте го направили. Нещата не са същите, стават много, много по-различни - контролът става много по-лек, гаранциите - много по-малки".

След гласуването на спорните текстове група протестиращи, които наблюдаваха дискусията от балкона в залата, обърнаха гръб на депутатите, за да се види надписът на светлоотразителните жилетки, които носеха - „Не на тероризма". На излизане от залата Петко Ковачев от „Зелените" изрази недоволство, че компютърните престъпления са останали в обхвата на следенето. По думите му така се нарушава Конституцията, която повелява, че кореспонденцията е тайна, освен при тежки престъпления.