Няма липси на боеприпаси в поделението край Челопечене
Няма липси на боеприпаси в поделението край Челопечене / снимкa: Sofia Photo Agency

Няма липси в поделението край Челопечене, има злоупотреби с отпадъчните материали. Това мнение изрази в предаването „Денят” на Дарик бригаден генерал Бойко Рабаджийски.

„Истината е, че при провеждане на процедури в годините 2005 - 2006 са констатирани разлики от нас, което е докладвано на началника на ГЩ и са взети мерки още тогава. Има разлики в тегленето на отпадъците, от където са получени определени злоупотреби. Боеприпаси от поделението не са изчезвали и няма как да изчезнат, защото те са много опасни”, каза Бойко Рабаджийски.

"Първата проверка е извършена през 2006 година, взети са дисциплинарни мерки спрямо командира на поделението тогава майор Мирослав Митов. Впоследствие са извършени и други проверки, внасяни са материали в следствието и прокуратурата", каза още Бойко Рабаджйиски.

Към тази дата вие не сте имали основания да наложите по-голямо наказание на майор Митов?

„Към момента е било преценено, защото това беше първата проверка на поделението, след като е преминало в бригада „Логистика” от командване Материално-техническо осигуряване и предложението на Комисията е било тагава да не му се наложи такова наказание. Към този момент съм убеден, че решението и действието на Комисията е било правилно”, каза още бригаден генерал Рабаджийски.

Бойко Рабаджийски заяви, че в района на поделението в Челопечене вече е спокойно. Извършени са 14 самолетни излитания, около 70 тона вода е излята около и в района на Челопечене с цел намаляване на температурите и ликвидиране на огнищата. Той каза още, че утре ще се извърши наблюдение и заснемане на местността с термовизионна апаратура, за да може да се оцени дали все още има останали огнища.

„Министърът на отбраната взе решение и след наша заявка той утвърди със заповед осигуряването на робот от Германия, с който след доставянето му ще извършва рязане на опасните боеприпаси”, каза още Бойко Рабаджийски.