Няма да скача токът за бита
Няма да скача токът за бита / netinfo

С 5,4 процента от 1 юли ще се увеличи цената на електроенергията, която производителите продават на Националната електрическа компания. Това повишение засега няма да се отрази на цената на тока за бита, увери председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов.

От Националната електрическа компания заявиха, че увеличението на производствената цена на електроенергията ще доведе до увеличение на преносната цена на тока, която ще повиши цените само за свободния пазар, но не и за бита. Председателят на държавната комисия по енергийно и водно регулиране Константин Шушулов обяви, че ще се опита да запази производствената цена на електроенергията до 1 юли 2007 година, освен ако няма пазарно обстоятелство за повишение.

От АЕЦ Козлодуй, един от най-големите производители на електроенергия в страната заявиха, че ще искат увеличението на производствената цена да бъде 15 процента, тъй като, ако то е само 5, 4 процента загубите, които ще начисли атомната централа в края на годината ще бъдат 15 милиона лева, заяви Кирил Николов, директор дирекция продажби на централата. Той припомни, че за миналата годината загубите на АЕЦ Козлодуй са достигнали 29 милиона лева. До дни държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще одобри и предложението на Булгаргаз цената на природния газ да не поскъпва от 1 юли.