Няма да има промяна при формирането на студентските такси
Няма да има промяна при формирането на студентските такси / netinfo

Таксите за студентите втори курс и нагоре ще бъдат формирани както досега – до 30 % от нормативната издръжка – това каза в предаването „Кой говори” на Дарик радио заместник-ректорът на СУ проф. Димитър Гюров.

При увеличаване на таксите се предвижда така нареченото студентско кредитиране, като по този начин проблемът с евентуалното повишаване на таксите няма да бъде болезнен, каза още проф. Гюров и допълни:

„Нормативът, който определя държавата е по професионални направления и тези направления са: педагогика, педагогика на обучението, икономика, администрация и управление, теория и управление на образованието. По норматив държавата заплаща за един студент 742 лева.

В другата група професионални направления – социология, антропология, философия, политически науки – издръжката е 1187 лева.

В другата група – математика, информатика, биологически науки, химия и физика – там сумата вече е 1706. И в медицината – 4600 лева. Ние в тези четири групи направления ще имаме субсидия от държавата в този размер. И оттам вече размерът на таксата би трябвало да бъдат около 30%, но това са за субсидирани места”.