Някои училища започнаха занятия, директори мерят температурата
Някои училища започнаха занятия, директори мерят температурата / cнимкa: Sofia Photo Agency
Две училища в София, в които вчера нямаше учебни занятия, от днес възстановяват учебния процес. От днес ще учат учениците в 175 ОУ в район "Връбница" и 157 СОУ в район "Слатина". Няма да има часове заради ниските температури в класните стаи 25 училища в София.

До петък са спрени учебните часове в близо 70 училища в страната. В 28 СОУ в район "Красна поляна" няма да имат учебни занятия само децата от първи до четвърти клас. До 13 януари няма да има учебни занятия и в 46 ОУ във "Възраждане", а само днес няма да учат в 107 СОУ в "Лозенец". Заради смяна на дограмата на сградата няма да има часове и в 199 ОУ в район "Подуяне".

Децата от детска градина номер 58 в район "Кремиковци" са разпределени в други детски градини от началото на отоплителния сезон поради невъзможността на инсталацията в сградата да поеме мощността и на отоплителните уреди. В останалите детски градини в столицата отоплението е нормално, а там, където парното отопление не позволява да се достигне минималната температура, необходима за учебни занятия, се включват допълнителни отоплителни уреди, добавиха от отдел "Образование" на общината.

Всички училища, болници и здравни заведения, детски градини, ясли и социални домове в столицата, които получават синьо гориво директно от „Софиягаз", а не от местните топлофикации, са на топло при пълен комфорт. Природният газ за тях не е прекъсван нито за миг от началото на кризата до днес.

По силата на Наредба №10, при липсата на достатъчно газ, компаниите осигуряват със синьо гориво потребителите си по категории – първо се захранват здравните заведения, детските градини, училищата и заведенията за социални услуги, както и битовите клиенти, а последно – промишлените предприятия.

Учениците от Професионалната гимназия по електроника и електротехника „Никола Вапцаров” в Благоевград няма да излязат в принудителна ваканция, тъй като аварията в парния котел е отстранена, увериха от училищното ръководство. В сряда инспекторите от РИОКОЗ измериха температури в класните стаи под минимално допустимите 18 градуса. Измерванията за температурните стойности в училищата и детските заведения на Благоевградска област ще продължат и в петък.

Няма опасност социалните домове в област Благоевград да останат на студено, категоричен е директорът на дирекция "Социално подпомагане" - Благоевград Никола Малаков. Той подчерта, че въпросът е уреден в перспектива и независимо от метеорологичните условия и газовата криза, обитателите на тези заведения имат подсигурено отопление през зимния сезон. Малаков заяви, че единственият проблем, който е възникнал в последните дни, е свързан с Дома в Петрич, защото той е газифициран, но веднага е намерено решение, като е преминато на алтернативно гориво.

В Благоевградска област има 40 социални домове с 1176 души, като в тази бройка не се включват детските заведения. Част от социалните домове в Благоевградска област се отопляват на ток, чрез климатици, а друга са на твърдо гориво. "Във всеки Дом има термометри и температурите се замерват ежедневно", категоричен е Малаков. Освен това той подчерта, че в заведенията нямат проблем и с храната. "Не смятам, че газовата и финансовата криза като цяло могат да ни засегнат по някакъв начин", заяви социалният директор.

Всички 11 детски градини в Пазарджик днес работят в нормален режим, след като вчера бяха затворени заради газовата криза. Повечето от 28-те учебни заведения в общините Пазарджик и Пещера, които също излязоха в „дървена ваканция", ще възобновят занятията от петък. Това бе съобщено след извънредното заседание на Кризисния щаб, свикано от областния управител на Пазарджик.

Само за пет училища в Пазарджик и две в Пещера ще се търси вариант на алтернативно отопление и проблемът там все още няма решение.

Социалните домове, училища и детски градини в област Сливен са отоплени и работят нормално, показа проверка на Дарик. Всички училища са с нормален учебен процес, включително и тези, които се отопляват на газ – едно в Сливен и шест в Нова Загора. Домът за стари хора е на локално парно с течно гориво, заредено е с достатъчно количество и е топло, съобщиха от там. Дружеството работи основно с въглища, от там подават постоянно топлина към града. На централно парно се отоплява най-голямото болнично заведение в областта - МБАЛ „Д-р Иван Селимински" в Сливен, там проблеми с отоплението няма. Топло е и в частната болница МБАЛ „Хаджи Димитър", която се отоплява на газ. „Получаваме газ и нямаме никакви проблеми засега" – увери управителят д-р Пенко Пенков.

В Нова Загора е въведен ограничителен режим в потреблението, като газ се подава за болницата, училищата, детските градини и за битовите потребители в града. Ежедневно се проследява температурата в социалните и учебни заведения и се подготвят варианти за алтернативно отопление.

Няма проблеми с отоплението и в Твърдица, съобщи кметът Катя Дойчева. Училищата и социалните заведения са на твърдо гориво, което е осигурено още в началото на зимния сезон.

Дървената ваканция, обявена в 16 варненски училища и детски градини, от днес се прекратява. Решението беше взето на съвещание на кризисния щаб в Община Варна. “Далкия-Варна” е гарантирала захранването с топлоенергия на останалите без отопление в първите дни на седмицата учебни заведения.

Указания за въвеждане на денонощно дежурство при отоплителните инсталации получиха директорите на учебни, социални и здравни заведения в Добрич. При спадане на температурата на водата в инсталациите под 5 Сº, трябва да се пристъпи към тяхното източване, за да не аварират, наредиха от Общинския съвет за сигурност. Вече са предприети такива действия в 8 институции, 5 училища и 6 детски градини. Заради ограничителните мерки към всички големи и средни потребители на газ, се повиши налягането в газопреносната мрежа, съобщиха от кметството. Това даде възможност да се включат горивните системи на шестте детски ясли в Добрич, които вече работят. 10 детски градини са затворени, в две има дежурни групи, а пет забавачки работят нормално. Шест учебни заведения отвориха врати, останалите 23 професионални гимназии и общински училища са в дървена ваканция.

Към момента всички учебни заведения на територията на община Шумен работят нормално, няма учебни заведения, в които часовете да са намалени, съобщи за Дарик началникът на РИО – Шумен доц. Добромир Добрев. Подобно искане е постъпило единствено от ОУ "Никола Й. Вапцаров" в Нови пазар, където вероятно часовете ще бъдат намалени от 40 на 30 минути.

Няма училища в Русе, които да не работят, заради недостиг на газ. Това каза за Дарик началникът на Инспектората по образование Димитър Райнов. По информация от директорите на училища, учебният процес преминава в нормален ритъм. Засега няма учебни заведения, детски градини и ясли, в които да е замерена температурата под 18 градуса, каза директорката на РИОКОЗ – Русе д-р Маргарита Николова.

Плевенските училища СОУ “Пейо Яворов” и Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” от днес прекратяват учебни занятия. Това каза за Дарик Свобода Анзърова от РИО – Плевен. В СОУ “Пейо Яворов” учебният процес няма да се провежда на 8 и 9 януари, а учениците от Националното училище по изкуствата – и на 10 януари. Все още няма пълна информация кои са учебните заведения в Плевен, в които ще се наложи намаляване на часовете. „За да издаде министърът на образованието заповед за спиране на учебния процес, трябва да му бъдат представени доклад от началника на Регионалния инспекторат, от директора на съответното училище и протокол, издаден от РИОКОЗ за констатираните температури в класните стаи. Издаването на този протокол ще забави изпращането на документацията в Министерството”, уточни Анзърова.  Заради студа в класните стаи други четири училища в Плевенско затвориха врати вчера.

Социалните заведения за деца и възрастни хора в Плевенско функционират при нормални температури, показа проверка на Дарик. В дома за деца, лишени от родителска грижа "Детелина", който се отоплява на ТЕЦ, температурата е 25 градуса. Това съобщи директорът Искра Петкова и допълни, че има уверението от управата на топлофикационното дружество, че топлоподаването за дома няма да бъде намалявано. В "Детелина" имат възможност за алтернативно отопление с климатици и ще могат да реагират при извънредна ситуация, увери Петкова. Дневния център за деца и младежи с физически и интелектуални затруднения в Плевен се отоплява на газ, но в момента температурите там също са нормални и центърът функционира, съобщи директорът Йорданка Валакова. От снабдителя Черноморска технологична компания увериха, че приоритетно подават газ за социалните заведения. Детските социални домове в Згалево и Тотлебен, както и дома за стари хора в село Бохот се отопляват на локално парно и имат достатъчно запаси от нафта. От частния Дом за стари хора в град Славяново съобщиха, че нямат проблеми с отоплението, тъй като са осигурили над 40 тона дърва и въглища за целия зимен сезон.

Слушател на Дарик сигнализира за провеждане на учебни занятия в училище „Св. св. Кирил и Методий” в Брегово, област Видин, при температура от 8 градуса в класните стаи. Ученици от 11 клас в училището се оплакват, че вече трети ден влизат в час в студени класни стаи.

Няма затворени училища в Ямболско, газ се подава към социалните заведения. За 14 часа е насрочено заседание между директорите на ямболските училища, зам.-кмета на Ямбол Надя Данкинова и представители на Регионалния инспекторат, съобщи Николай Колев от инспектората. Срещата е във връзка с евентуалното спиране на газоподаването. От инспектората предлагат при кризисна ситуация учениците от учебните заведения, които са изцяло на газ, да учат като втора смяна в сградите на училищата, които са на дизелово гориво. В останалите четири общини на Ямболска област – Елхово, Тунджа, Стралджа и Болярово няма да се налагат промени, тъй като там няма отопление на учебни сгради на газ. „Към момента няма проблеми с отоплението в класните стаи, но ние сме длъжни да вземем превантивни мерки", бе категоричен Колев.

В Дома за медикосоциални грижи в Ямбол, както и в Дома за стари хора няма проблем с отоплението. И на двете места могат да преминат на алтернативно гориво. Проблем с газоподаването има в стопанския сектор. В две от големите предприятия САТКО и "Карил и Таня" в отпуск са пуснати част от работниците.

Междувременно министърът на образованието Даниел Вълчев нареди да бъдат спирани учебните часове в училищата, ако температурите са по-ниски от нормативно определените. Докато бъде възстановено нормалното топлоподаване, директорите ще трябва всеки ден да измерват температурите в помещенията и да разпускат учениците при установяване на по-ниски температури от допустимия минимум. При спиране на учебния процес до три дни, учебното съдържание ще бъде компенсирано с резерва от учебно време. Ако децата не са ходили на училище до 10 учебни дни, пропуснатото ще бъде компенсирано чрез преструктуриране на учебния материал.