Разградското село Ясеновец е под 14-дневна карантина от днес. Причината е ръстът на болните от COVID-19 в населеното място. Случаите на инфектирани с коронавирус там са девет, а пет от тях се лекуват в болница, посочи NOVA

Постоянно живеещите тук по настоящ адрес са 2700 души. Това е едно от най-големите села на Лудогорието.

Точно в 7.30 тази сутрин всички пътища от и към Ясеновец бяха затворени с полицейски постове. Пропускаха се само транзитно преминаващи или пътуващите по работа.
 


„Предприели сме необходимите мерки - всички малки, странични и черни пътища, които водят до селото, да бъдат затворени”, посочи началникът на „Охранителна полиция” – Разград Божидар Божков.

В селото няма паника, разказаха местните.

„Истината е, че хората се страхуват. Една част от тях не вярва на ситуацията”, каза Ахмед Ахмедов.

Не е ясна причината за големия брой заразени с COVID-19. В селото се носи слух, че е имало сватба и така се е разпространила заразата. Затова и от днес мерките за контрол в населеното място са затегнати. Не са разрешени посещенията в кафенетата, а в магазините се влиза само с предпазни средства.
 

„Вчера Община Разград е пръскала цялото село, днес пак ще повтори. Аз съм сигурен, че ще има и недоволни, но призовавам жителите на областта да запазят спокойствие. Живеещите в Ясеновец да бъдат дисцплинирани и много внимателни”, апелира областният управител на Разград Гюнай Хюсмен.

Около 4 000 души  в селото ще останат под карантина.
 „След излезлите данни можем категорично да говорим, че тук има огнище. Кризисният областен щаб се събра спешно и предложихме на РЗИ блокадата на Ясеновец”, каза още Гюнай Хюсмен и допълни, че влизането и излизането на хора от селото е разрешено само за тези, които пътуват по работа или заради лечение.

nova.bg