Измами се правят най-често със съдържанието на медикаментите
Нови мерки срещу търговията с фалшиви лекарства в аптеките. От догодина влиза в сила нова евродиректива, която ще гарантира, че всеки медикамент, който стига до пациентите, е истински.
 
Съвсем скоро всяко лекарство, което купуваме с рецепта, ще бъде проверявано преди да бъде продадено. Медикаментите ще имат уникален номер, който ще показва дали са фалшиви. За целта обаче е нужно аптеката да разполага с компютър, интернет и четец, който да сканира баркода, съобщава NOVA.
 
60% от лекарствата, продавани по интернет, може да са фалшиви

Между 1 и 4% от лекарствата в Европа са фалшиви. Измами се правят най-често със съдържанието на медикаментите. Често се подправя и информацията, която дават опаковката и листовката. Новата евродиректива ще опита да спре именно тези злоупотреби. Т.нар. верификация на лекарствени продукти ще е задължителна за всички страни членки на Европейския съюз.
 

ThinkStock/Getty Images


Новите правила няма да се отразят на цените. Разходи обаче ще има за аптеките, които ще трябва да инвестират в четци за сканиране на баркодовете. Собственичка на аптека изчислява, че за внедряването на системата ще са нужни минимум 500 лева. Някои фармацевти дори предупреждават за фалит на аптеки.
 
Декември 2017-а: Лекарствата у нас са най-добрите в Европа

Промяната няма да важи за лекарствата, които се отпускат без рецепта. Новите правила ще важат за аптеките от 10 февруари 2019 г.
nova.bg