/ снимка: Thinkstock/Getty Images
До 60 процента от лекарствата, продавани по интернет, може са са фалшиви. Това информира директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. Оказва се, че интернет продажбата на лекарства, които се предписват от лекар, всъщност е незаконна у нас. По време на заседанието на комисията стана ясно, че ежедневен контрол по отношение на фалшивите лекарства у нас няма и не може да има докато не се направят съответните законови промени.

Зам.-министър: Контролът на НЗОК за изписването на лекарства не е слаб, а липсва
 
От догодина у нас се очаква да заработи система за верификация на лекарствата, внедрена по европейски регламент, с цел да се елиминират фалшивите лекарства. Въпросната система обаче предизвика недоволство у собствениците на аптеки заради разходите, които те трябва да направят за интегрирането й.
 
Самата система има за цел да генерира информация, до която ще имат достъп и контролните органи. Продажбата на лекарства по интернет е незаконна, с изключение на лекарства в сайтове, създадени към реални аптеки, които носят лого, което ние разпространяваме. По отношение на интернет, тъй като са правени такива проучвания, е установено, че до 60% от лекарствата, продавани по интернет може да са фалшиви“, посочи Асена Стоименова, директор на Агенцията по лекарствата.

Пациентите вече могат да получат код за достъп до електронните си досиета
 
Според Николай Костов, който представлява Асоциацията на собствениците на аптеки, обаче, проблемите са в нелегалния бизнес, а не в легалния и аптеките нямат необходимост от внедряването на подобна система.
 
„Някакви шокиращи 60%, които мисля, че са верни, но те са за незаконните интернет аптеки. Те не касаят легалния бизнес. Искам да ви питам може ли нелегалният бизнес и статистиката, която касае нелегалния бизнес, да служи като аргумент за въвеждане на ограничения в легалния бизнес? Къде е логиката? Трябва да се купят четци. Средната им цена е над 2000 лева единия, но това не е нищо, защото е еднократно. Огромният разход е за труд. 180 млн. опаковки трябва да бъдат сканирани на входа и изхода. 360 млн. пъти - огромен, безсмислен, човешки труд. Защо?“, попита Костов.

НЗОК с нововъдение: Проверяваме онлайн здравна информация
 
Като тревожен бе изтъкнат фактът, че 587 аптеки у нас не разполагат с аптечен софтуер. Само 58 са аптеките, които ползват софтуера за лекарства на свободна продажба.