Венцислав Мутафчийски
Венцислав Мутафчийски / МС
81-годишен мъж с множество заболявания е починал
Нови 56 случаи на коронавирус. Общият брой на заразените са 1290, 22 случая са от София. Има и нова жертва за денонощието - 81-годишен мъж с множество заболявания. Това съобщиха на брифинг от Националния оперативния щаб.

Щабът отказа да коментира заявката на премиера за предсрочно сваляне на извънредното положение. Това е политическо решение, отсече ген. Мутафчийски.

Активните случаи са общо 1030. 205 души са излекувани, 8 нови са излекувани за денонощието.

В София са 22 нови случая, в Кюстендил - 13 случая, там има ново огнище - 12 са от Дупница, Видин - 5, без медицински персонал. Сливен - 4, Плевен - 3, Благоевград - 3, Русе - 2. Пазарджик, Велико Търново и Стара Загора, Ямбол - по един случай.

Новото огнище в региона на Дупница са концентрирани в две населени места - селата Ресилово и Сапарево, като генерал Мутафчийски уточни, че всички те са свързани с работата на ТЕЦ "Бобов дол" .

Три нови случая на деца - две момичета в Дупница на 5 и 7 г., които не са хоспиталиран. Във Видин има заразено 3-годишно момиче.

Сред медиците има 3 нови случая на заразени лекари - и тримата от Пирогов, като 138 са общо случаите на инфектиран медицински персонал.

И в същото време със сравнителен анализ доказа с цифри какъв е резултатът със сериозните мерки в Гърция - само 16 нови заразени срещу 56 у нас след свободни пътувания из цялата страна и повсеместни разходки. Мутафчийски не се произнесе и за това дали децата трябва да се върнат на училище. Предупреди обаче, че това ще усложни епидемиологичната обстановка.

"В света няма еднозначно мнение кое е по-добрият вариант за училищата – има две стратегии: едната е за пускане на по-малките ученици и детските градини, като целта е родителите да се върнат на работа. Всяка такава мярка може да доведе до много заразени, обаче. Вторият модел е пускане на по-големите ученици, защото им предстоят по-важни изпити, но и при тях може да се разчита на по-осъзнато поведение по време на епидемия – да носят маски, да спазват дистанция и да ползват дезинфектанти. И за двете категории се препоръчва снижаване на броя на децата и двусменен режим. Всичко това ще доведе до повече заразени, затова всички държави в света насочват повече ресурси към болниците и медиците – по цял свят започват да превръщат спортни зали в полеви болници – въпросът е можем ли да поемем този риск", попита генерал Мутафчийски.

Относно отваряне на малките къщи за гости, началникът на Националния оперативен щаб съобщи, че това не би се отразило съществено на психическото здраве на нацията, но със сигурност ще усложни епидемиологичната обстановка в страната.