Засилено полицейско присъствие по пътищата към зимните курорти от днес
"От днес до 23 февруари е в ход нова специализирана полицейска операция за спазване на правилата за движение по пътищата, като в различните райони на страната тя ще е с различен акцент".

Това съобщи главен инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. По пътищата, където има засилен трафик на товарни автомобили, проверките към водачите им ще продължат. Засилено ще е полицейското присъствие по пътищата към курортите Боровец, Банско и Пампорово.

Там ще се следи за спазване на скоростните режими. Освен това с потоците ще се движат мобилни екипи, чиято задача ще е недопускане на неправилни маневри.

Главен инспектор Близнаков отправи апел към водачите, които ще пътуват през планинските проходи, да се движат със съобразена скорост и напомни за опасността от падащи камъни по това време на годината.

9407 товарни автомобила и 1648 автобуса са проверени у нас по време на последната операция на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция - ROADPOL. Тя се проведе от 8 до 14 февруари.

При товарните автомобили са установени 3478 нарушения, 148 от тях са свързани с техническата им изправност. В 10 случая са констатирани опасни технически неизправности и са наложени принудителни административни мерки.

10 са установените шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол, а един е управлявал след употреба на наркотични вещества. По време на проверките един водач е задържан за предлагане на подкуп на проверяващите.

При автобусите са установени 281 нарушения, в по-голямата си част не са съществени. Установен е един водач, управлявал след употреба на алкохол.