Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БГНЕС
Оставихме 8,5 млрд. лева в хазната, някой трябва да ни отговори откъде измисли числото 11 млрд. дефицит, призова лидерът на БСП
"Какво се готви да прави служебният кабинет. Разбираме, че готвят бюджет за догодина. Очевидно се канят да режат социалните разходи и да заложат вдигане на данъци и пробваха вчера с анонси в тази посока общественото мнение. Искам да сме ясни, ние от БСП сме гарант, че това няма да се случи и в следващия парламент и в следващото правителство". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг, на който тя отговори на твърденията на служебния министър на финансите Росица Велкова за дефицит в бюджета. 

Оставихме стабилна и развиваща се икономика на едно от челните места в Европа, каза Нинова. 

"Оставихме 8,5 милиарда лева в хазната. Един милиард и половина излишък. От гласуваните от парламента 10 млрд. дълг са изтеглени 1,5 млрд. Тоест оставихме пълен резерв, излишък и малко теглен дълг.", каза Нинова. 

"Какво се случи с тези показатели за четири седмици. Защо вчера НСИ отчете, че се срива индекса за бизнес климата в България с близо 4%", коментира лидерът на левицата.

"Някой трябва да ни отговори откъде измисли числото 11 милиарда дефицит", призова Корнелия Нинова. 

БСП брифинг
БГНЕС

"Според нас какво се случва. Първо: умишлено се създава паника и страхове, което е изключително лошо за народа, който и без това е толкова притеснен как ще изкара зимата, цени, инфлация, доходи и допълнително умишлено да си стресираш народа с абсолютно неверни твърдения, че ще има свръхдефицит и ще фалира държавата, е безотговорно, най-малко казано", обяви Нинова.

"Второ: госпожа Велкова каза, че макар и сега да има излишък, тя призна, че сме оставили такъв. През годините и в ноември месец е имало излишък, но през декември е имало дефицит. При Борисов до ноември излишъци, през декември той яхва джипката, тръгва през страната и през прозореца размяташе едни милиони и излишъкът се стопяваше. Това е моделът Дянков Борисов. С тези внушения, които се правят, свиване на разходите, това напомня на онова време", казва Нинова.

"Трето. Внушават, че нашето правителство е водело неразумна политика и едва ли не с нея ще предизвикаме някакви апокалиптични прогнози за България.", категорична е Корнелия Нинова.

"Четвърто: подготвят общественото мнение за вдигане на данъци. Такъв беше един от анонсите на г-жа Велкова", обясни лидерът на БСП. 

Нинова припомни и за програмата на БСП за безплатни учебници за учениците от 1 до 12 клас.

"580 000 деца могат да получат безплатни учебници срещу 50 милиона", обяви Нинова.

Нинова в Жабокрек: Безплатни лекарства и учебници и замразяване на цените на газа

"Знаете ли колко струват безплатните лекарства за деца, които ние социалистите заложихме в програмата и ги има и в бюджета и сега до края на годината. Един милион деца могат да получат безплатни лекарства и това ще струва на бюджета 130 милиона", допълни Корнелия Нинова. 

"Без социална програма и подкрепа на държавата, хората няма да могат да преодолеят леко зимата. В увеличаващата се бедност да вдигнем данъци е наистина груба грешка. С факти и числа ще оборваме всяка лъжа и опит в предизборната кампания да се хвърля кал върху политиката, която водехме досега, защото благодарение на нея преведохме България и народа си през тежките зимни месеци. Осигурихме работеща икономика и стабилни финанси", категорична бе Нинова. 

"Безспорно по конституция на България, народното събрание приема бюджета. Но предвид на това, че се правят избори в периода, в който той трябва да се приеме. Служебният кабинет даде анонс, че подготвя такъв за 23 ще го внесе в парламента. Затова ви казвам, че ако готвите увеличение на данъци и орязване на социална програма, парламента няма да ви го одобрим", категорична бе Нинова и припомни, че вече е имало такъв казус. "Служебен кабинет внесе бюджет и ние в парламента го прекроихме напълно", добави лидерът на БСП.  

Избори 2022: Ясни си водачите на листите на БСП, Нинова води на две места

"Нека оставят тази работа на редовен кабинет", който е "избран от народа, с визия как да се прави финансово политическа и социална политика", обяви Нинова.

Корнелия Нинова обяви, че предизборната кампания ще стартира на 3 септември от Бургас. 

По темата с преговорите с "Газпром" Нинова обясни:

"Смятаме, че трябва да се водят разговори и с "Газпром", освен да се търси диверсификация и да се осигури най-ниската цена на българската икономика и българските домакинства. Знаете, че това е наша последователна позиция от април месец насам. Да, с "Газпром" трябва да се водят разговори. Относно служебния кабинет, от вчера сме с впечатление, че там никой не знае какво прави другия", обясни Нинова.