/ БГНЕС
Безплатни лекарства за деца до 14 години и безплатни учебници до 12-ти клас обеща пред събралите се социалисти в местността Жабокрек край Рилския манастир лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя участва в традиционния събор на местните социалисти, посветен на 78 години от акцията на Рило-Пиринския партизански отряд в местността.

Нинова отчете, че левицата е свършила много "в тези сложни седем месеца на участие в управлението, с още по-сложни партньори" и декларира, че е готова да продължи да работи за политическа, икономическа и социална стабилност, от каквато има нужда държавата. Нинова посочи още, че БСП ще настоява през септември за увеличение на майчинството, което да следва увеличението на минималната работна заплата, и ще излезе с предложение за необлагаеми доходи на младите хора до 26-годишна възраст.

Първото, което ще направим, е да замразим цените на газа, както направихме през февруари за цените на тока за домакинствата, посочи Нинова. Тя допълни, че в приоритетите на БСП е и осигуряването на подкрепа за социално- и енергийнослабите. През последните седем месеца в управлението ние бяхме отговорните, разумните и мъдрите към държавата и към народа си, каза още Нинова.

По отношение на предложения от Станимир Трифонов референдум за президентска република, Нинова посочи, че това става с решение на Велико народно събрание и припомни, че ни предстоят избори за обикновено. "Това е опит на ИТН да влязат в следващия парламент", каза Нинова.

В събитието днес участваха социалисти от София, Благоевград, Перник, Дупница и Кюстендил.
БТА