/ БСП България
„Дойдохме в Първенец не само, за да чуем на място търговците, но и да помогнем за решаване на проблемите им. От години отстояваме политика в защита на родното производство. На фона на ръста на цените и кризата – трябва да мислим в перспектива.“ Това заяви министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на посещението си в зеленчуковата борса в с. Първенец.

Тя коментира, че миналата година подкрепата за производителите е била близо 29 млн., а до този момент е 53 млн. лв. Нейното предложение е в актуализацията на бюджета да се включат допълнително 100 млн. лв. Производителите основно се оплакват от високите цени на тока и от скъпите торове. Министър Нинова заяви, че обмисля да внесе предложение и за държавна помощ по отношение на торовете.

Друг проблем, който очерта, е помощ за регистрация на производителите, чрез екипи и специалисти, защото без нужната регистрация е невъзможно ползването на държавна подкрепа.

По думите й искането на производителите да бъде замразена цената на газа такава, каквато е в момента по договора с „Газпром”, а разликата от поскъпването да се поеме от държавата, е разумно. Около
това мнение са се обединили различни сектори - икономика, индустрия и земеделие. "Подобно решение ще даде резултат и ще помогне да не им се оскъпява стоката и да не бъде неконкурентоспособна.

Реална мярка би била и нулево ДДС върху плодовете и зеленчуците", подчерта тя.

 
БСП България