Никой не поема отговорност за пораженията от дъждовете в Гелеменово
Никой не поема отговорност за пораженията от дъждовете в Гелеменово / netinfo

Мост, свързващ две махали в Гелеменово, правен преди 7-8 години без проект, е причина за наводнението в селото. Такъв е изводът на специалистите от

Напоителни системи” в Пазарджик, това каза за Дарик радио кметът на общината Иван Евстатиев. Съоръжението е правено от хората, без консултация със специалистите и е рухнало, като е преградило водата от три водоскока, поясни кметът Евстатиев. Обилният валеж, достигнал над 115 литра на кв.м. сериозно е затруднил ситуацията. От насъбралите се наноси, в коритото на непочистената Телки дере, водата е достигнала 3-4 метра при проблемния мост, каза още кметът Евстатиев, и е преляла.

Проектът за пълно оформяне на коритото и изграждане на преградни стени и мостови съоръжения на река Телки дере при село Гелеменово, предложен от община Пазарджик, лежи в Министерството за държавната политика при бедствия и аварии от две години, призна още кметът Евстатиев. Същото потвърди и кметицата на Гелеменово Атанаска Кръстева.

Средства по него така и не са отпуснати, тъй като няма одобрение, обясниха от общината.

Кметицата на Гелеменово Атанаска Кръстева продължава да поддържа версията, че не мостът, а клеясали съоръжения на големият напоителен канал, отвеждащ водите на язовир Тополница, са причина за наводнението. Хора от селото потвърдиха, че жителите на съседното село Априлци са видели разливането на канала и прииждането на водата надолу към село Гелеменово. Някои дори се опитали да предупредят хората там. Дори в момента преградното съоръжение на този канал стои затворено, защото е ръждясало и не може да се вдигне, поясни Атанаска Кръстева, която в момента подготвя докладна за пред кмета Евстатиев.

По думите й мостът би наводнил само 5-6 къщи, а не цялото село. Водният поток беше много по-мощен, каза Кръстева.

Жителите на село Гелеменово заплашват да блокират магистралата, ако не се каже истината за вината за наводнението.

До утре се очаква да бъдат ясни щетите в община Пазарджик.

По предварителни данни от кмета Иван Евстатиев, само в Гелеменово те надвишават 1 милион лева.