Темата за присъдите на непълнолетните престъпници се появи на дневен ред след убийството на Андреа в Галиче. Колко жестоки могат да бъдат децата коментираха пред NOVA психологът Ани Владимирова, адвокатът Марин Марковски и Маноил Манев, депутатът от ГЕРБ, който е и вносител на промените за наказанията за непълнолетни в Наказателния кодекс.

Децата стават все по-жестоки, все по-изобретателни и с все по-нови технологични средства в девиантното си поведение. Факт е, че изтезанията над деца вече са платени, защото е много по-лесно да причиниш зло на някого, когото не познаваш. Факт е, че в интернет тормозът на деца започва още докато са малки и се стига до това, че детето уж предлага сексуални услуги, то е дрогирано без да знае, за да може да бъде снимано и излагано. Размерите на детската жестокост са много големи, но те не са случайни", посочи психологът Ани Владимирова.

Изповедта на почернения баща от Галиче: Ако нямах друго дете, нямаше да искам да живея

Според адвокат Марин Марковски извършителите на убийства, навършили 17 години трябва да се наказват със затвор от 5 до 20 години, като съдията трябва да прецени какъв размер на присъдата да постанови. По думите му децата до 14-годишна възраст не носят наказателна отговорност и за това биват избирани за разпространителни на дрога, например.

 „Не става въпрос за приравняване на наказанията, които се полагат за непълнолетни и пълнолетни. Става въпрос за хората, навършили определена възраст – 16 или 17 години, съдът да прецени и да им наложи наказанието, което съответства за това престъпление. Въпросът е те да нямат абсолютната гаранция, че каквото и да е такова да извършат ще получат намалена присъда”, коментира Маноил Манев. Той уточни, че става дума за определени престъпления – убийства, блудства, престъпления срещу личността и други.

Главният прокурор: България не заслужава да бъде превърната в кофа за боклук

 От ГЕРБ вече започнаха консултации с експертите за поправки в Наказателния кодекс, с които вече да не е гарантирано намаляването на наказанията на непълнолетните убийци.

Те са деца като всички други, докато не отнемат живот. Тогава стават деца престъпници, съсипали куп човешки съдби - на близките на жертвата, собствената си и на своите близки. После се превръщат в цифра от статистиката. А според данните на НСИ в последните години регистрираните за убийство непълнолетни са петима. Има и такива с изнасилвания и блудства зад гърба си.

ГЕРБ започна консултациите с експерти за присъдите на непълнолетните убийци

Фрапираща е жестокостта, с която непълнолетните извършват убийства. През 2004 година в Перник Кристиян разчленява и обезглавява 17-годишния си съученик Кристин.

Същата година в Пловдив 14-годишните Мария и Антония удушават съученичката си Маргарита. Убийството е подготвяно близо три месеца.

През 2017-а в Бургас 16-годишният Иван намушква с кухненски нож  11-годишната Никол в асансьор.
 


В началото на януари в Галиче 17-годишният Аксел закла и изнасили 18-годишната Андреа. Зад гърба си Аксел има и други тежки престъпления.

През 2019-а в Сотиря 21-годишният Мартин, извършвал редица престъпления като непълнолетен, изнасили и уби по особено мъчителен начин 7-годишната Кристин.

След убийството на Андреа: Няма да намаляват присъдата на непълнолетни убийци (СНИМКИ/ВИДЕО)

Всичките, извършили убийствата и престъпленията преди да навършат пълнолетие, получават присъди в рамките между 6 и 12 години. В повечето случаи излизат преждевременно без гаранция, че няма да посегнат отново. А близките на жертвите искат възмездие.

След среща при премиера законодателите излязоха с предложение - непълнолетните, извършили побоища, убийства, тежки телесни повреди, блудства, изнасилвания да носят отговорност като възрастни. Специалистите са на мнение, че когато хулиганското поведение при подрастващите не се наказва навреме, у тях остава чувството за безнаказаност.
NOVA