Необходим е по-голям контрол върху директорите на болници
Необходим е по-голям контрол върху директорите на болници / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Необходим е по-голям контрол върху директорите на болници
73144
Необходим е по-голям контрол върху директорите на болници
  • Необходим е по-голям контрол върху директорите на болници

Необходимо е Здравното министерство да осъществява по-голям контрол върху директорите на болници и да следи техните инвестиционни проекти. Причината е, че не винаги средствата, които се получават от лечебните заведения, се разпределят правилно. Това каза в интервю за Дарик един от най-добрите неонатолози в България доц. Ралица Георгиева. В предаването „Най-добрите лекари" специалистът от столичната педиатрия изтъкна, че над 50% от студентите по медицина още в пети курс са готови с плановете си за реализация в чужбина. Тези, които оставали тук, пък категорично не искали и да чуват за педиатрия и неонатология.

Благотворителните инициативи не трябва да бъдат единственият начин за осигуряване на апаратура, когато говорим за неонатология, убедена е доц. Георгиева.

„Тук смятам, че все още държавата е длъжник в това отношение не само като осигуряване на допълнителни средства, но и като регулативна дейност, която би трябвало да се извършва от Министерство на здравеопазването, спрямо директорите на лечебните заведения, така че да следи техните инвестиционни проекти по отношение снабдяването с апаратура на тези интензивни звена, тъй като не винаги можем да кажем, че е правилно разпределението на средствата, които се получават в болниците и може би един по-голям контрол в това отношение върху ръководителите на лечебните заведения ще окаже положителна роля за правилното инвестиране в апаратура", обясни Георгиева.

Другият основен проблем, пред който се изправят българската неонатология и родната педиатрия, е липсата на кадри. И най-прекрасната апаратура да имаме, работата с нея е обречена на неуспех, ако няма специалисти, посочва неонатологът.

„Нашите студенти по медицина - над 50% от тях още пети курс са вече готови с плановете си за реализация в чужбина, а и тези, които остават тук, категорично почти не желаят да чуят за педиатрия или неонатология. Освен това, ако погледнем общо за страната средната възраст за неонатолозите е вече доста напреднала и може би надвишава 45 години, което означава, че в бъдеще тези дефицити ще ги усетим още по-остро", допълни специалистът.