/ netinfo
Спорове около идеята за по-кратка лятна ваканция на учениците. Предложението скара учителите и образователното министерство. Против промяната са и граждани, които вече събират онлайн подписи за отмяна на проекта, съобщава NOVA.

Според недоволните реформата във ваканциите ще причини неудобство на учениците, които използват лятото за сезонна работа. Освен това удължаването на учебната година до 6-ти юли означава, че децата ще учат в стаи без климатик в едни от най-горещите дни на лятото. 

Предлагат по-дълги ваканции за учениците, обмислят да удължат учебната година

От Синдиката на българските учители пък излязоха с предложение лятната ваканция да бъде по-кратка, но само за учениците, които имат пропуски в знанията.

Според психолозите, ако новият график на ваканциите влезе в сила, на учениците ще са им нужни поне 2-3 години, за да се настроят.

 „Тотално ще излязат от нормалния ритъм на натоварване и почивка и това ще доведе до допълнително нервно напрежение и до допълнителен психически тормоз”, обяснява психиатърът д-р Веселин Герев.

Гимназиален директор: Не е удачно да се учи през юли

Удължаването на ваканциите през учебната година за сметка на по-кратката лятна почивка не е решение - категорични са и синдикатите. Предложението им е учебната година да се удължи с 10-15 дни, но за деца със специални образователни дефицити - за да наваксат.

Според учителите по-важната реформа трябва да е свързана с олекотяване на учебния материал.

Те предпочитат учебната година да започва по-рано през септември, отколкото да свършва през юли. 
 
nova.bg