/ Dariknews.bg, архив
Гимназиален директор: Не е удачно да се учи през юли
94365
Гимназиален директор: Не е удачно да се учи през юли
  • Гимназиален директор: Не е удачно да се учи през юли
Не е удачно през юли да има учебен процес - такова мнение изрази пред Дарик директорът на русенската математическа гимназия Митко Кунчев.  Възпитаници на училището спечелиха четири медала и голямата купа на международната олимпиада по математика в Сингапур.
 
По предложението на просветното ведомство учениците да учат със седмица повече, но да имат по-големи ваканции, гимназиалният директор посочи, че преди да се направят подобни промени, трябва много внимателно да се обсъдят. "Образованието в България има много дълбоки традиции и всякакви промени от този характер, преди да се направят, трябва много внимателно да бъдат обсъдени и аргументирани", каза Кунчев.

Предлагат по-дълги ваканции за учениците, обмислят да удължат учебната година

По думите му трябва да се има предвид освен фактора традиции и какво се цели с такава промяна.

Според него не е удачно и сериозно през юли да тече учебен процес. "30 юни е крайна дата, след която и поради климатичните условия в страната воденето на учебния процес не е в много добри условия", каза школският директор. Освен това практиката показва, че много ученици от 11 клас още от 1 юли започват да работят и според Кунчев, това е достатъчно важно.

По-приемливо и възможно според директора на русенската гимназия би било учебната година да започва със седмица по-рано например. Но по мнението на Кунчев, ако се предприеме подобна стъпка, трябва да се помисли, как учителите ще използват отпуската си, защото те трябва да са по-рано на работа поради технологичното време, необходимо за подготовка на учебната година. Идея за старт на учебната година от 1 септември имаше от работодателски организации.

Имало е случаи в България, когато учебната година е започвала на 1 септември, но след това е имало ваканция в началото на есента, когато учениците са били разпускани, за да могат да участват в гроздобера и други селскостопански дейности, припомни Митко Кунчев.