“В началото на месец февруари е направен преглед на одитите и се констатира, че 57 одитни доклади, през периода 2016-2021 г., са забавени.  16 от тях са прекратени, очаква се останалите да бъдат приети”. Това заяви Горица Грънчарова - Кожарева, изпълняващ правомощията на председател на Сметната палата до избор на нов.

Тя поясни, че през последните шест месеца са били създадени условия за "високо темпо и оперативност на всички нива" в Сметната палата.

Парламентът прие правилата за предлагане на заместници на Сметната палата


“16-те одитни доклади са прекратени, защото съдържащата информация в тях е загубила своята актуалност. От останалите 41 са приети 20, от тях 11 са внесени, и ще бъдат приети, и останалите 10 ще бъдат приети до края на август”, каза още председателят на Сметната палата.

Тя оповести, че в периода 2016-2017 г. са освободени 74 одитора, от които 45 са пенсионирани по искане на работодателя. В периода 2018 - 2021 г. са освободени 158 одитора, 49 са пенсионираните”, каза още тя.

“Последните години Сметната палата страда от липса на кадри особено одитори заради ниските възнаграждения. Чести пъти след проведените конкурси кандидатите се отказват. Искали сме от МФ по-високи заплати за тях”, коментира Горица Грънчарова.