Не можело да се чака смяна на кабинета, за да се направят реформи в правосъдието
Не можело да се чака смяна на кабинета, за да се направят реформи в правосъдието / Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова
Меглена Кунева
55254
Меглена Кунева
Георги Атанасов
  • Меглена Кунева
  • Георги Атанасов

Не можело да се чака правителството да се смени, за да се направят реформи в правосъдието. Това мнение изрази Меглена Кунева, председател на сдружението „България на гражданите", по време на дискусия на тема: Оценка на реформата в областта на правосъдието и вътрешния ред в България дни преди доклада на Европейската комисия. Кунева припомни, че само с нейно участие Конституцията е променяна пет пъти заради съдебната система.

Според нея с протеста си в защита на съдия Мирослава Тодорова съдиите най-накрая са реагирали адекватно. Познавам съдия Тодорова само от публичните й изяви, но ми прави впечатление на достоен човек, посочи Меглена Кунева.

Според нея в съдебната система може да се създаде междуведомствен съвет с участието на неправителствени организации, подобно на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Друго предложение на сдружението е създаването на Висш прокурорски съвет.

Висшият съдебен съвет трябва да уреди нещата така, че да може прокуратурата и досъдебното производство да си свършат работата. Това заяви Георги Атанасов, учредител на сдружение „България на гражданите".