Не е имало българи в разбилия се самолет
Не е имало българи в разбилия се самолет / БГНЕС

„Няма български граждани в списъка с пътниците на борда на пътническия самолет "Еърбъс 320" на авиокомпания "Джърмън уингс" (Germanwings), който падна на територията на Франция". Това съобщават от външно министерство, позовавайки се на информация от Франция.

Към момента същата информация се потвърждава и от Федералното министерство на външните работи на Германия.

Българското посолство в Париж и Генералното ни консулство във Франкфурт са постоянен контакт със съответните местни власти.

Най-малко 72 германци и 49 испанци са сред 150-те загинали при вчерашната самолетна катастрофа във Франция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

До момента е установено, че на борда на злополучния "Боинг А320", който изпълнявал полет от Барселона, Испания, до Дюселдорф, Германия, е имало 72 германски пътници, съобщи шефът на Джърмануингс Томас Винкелман.. Данните от вчера бяха за 67 германски граждани сред пасажерите.

Винкелман изнесе данни за 35 загинали испанци.

До момента е потвърдена смъртта на 49 испански граждани, съобщи обаче държавният секретар по сигурността Франсиско Мартинес, цитиран от Франс прес.

Винкелман изброи сред жертвите още по двама американци, австралийци, иранци, венецуелци и аржентинци и по един британец, колумбиец, японец, датчанин, белгиец, холандец и израелец. Съответните национални власти потвърдиха по-рано смъртта на трима британци, още толкова казахстанци и един турчин, посочва Асошиейтед прес. Френският премиер Манюел Валс съобщи за един загинал мароканец.

Джърмануингс и Луфтханза са установили контакт със семействата на 123 от жертвите. Те все още се опитват да се свържат с близките на останалите 27 загинали с помощта на германското министерство на външните работи.

Джърмануингс е формирала в Барселона и Дюселдорф екипи за оказване на помощ на семействата на жертвите. Утре по един самолет ще излети от испанския и германски град, за да отведе близки на загиналите до мястото на катастрофата във Френските Алпи.