НДСВ подкрепи Петканов за амнистията
НДСВ подкрепи Петканов за амнистията / netinfo

Парламентарната група на НДСВ подкрепи законопроекта за амнистията, предложен от министъра на правосъдието Георги Петканов. Министър Петканов представи проекта си на заседанието на жълтата група.

Законопроектът беше отхвърлен миналата седмица от парламентарната комисия по правата на човека, а тази седмица ще бъде обсъждан от депутатите в правната комисия.

След заседанието на НДСВ министър Петканов заяви, че няма да се разширява предварително предвиденият кръг на затворниците, които ще бъдат засегнати от амнистията.

Министърът на правосъдието припомни, че след изслушването му в Коалиция за България преди седмици групата на левицата не е отхвърлила, но не е и подкрепила проектозакона. Нещата там са открити, коментира Петканов.

Запитан дали няма притеснения, че проектът може да бъде отхвърлен и от правната комисия в Народното събрание, Георги Петканов каза „Няма защо да се притеснявам, защото не съм в затвора и мен амнистията няма да ме засегне!”.

Амнистията е наше морално и юридическо задължение – това е част от наказателната политика на една държава, аз изпълнявам един свой морален дълг, а оттук нататък парламентът има думата как ще гласува, каза още министър Петканов. Според него след като от края на Втората световна война до 1991 година на всеки три години е имало по една амнистия, а от тогава досега за 16 години, няма нито една амнистия, страната ни е в забава по този въпрос.

Не се опасявам ни най-малко, че престъпността ще нарасне, защото това не е ставало след правените досега амнистии, категоричен беше министърът на правосъдието.