НДСВ: БСП да сдаде здравния ресор
НДСВ: БСП да сдаде здравния ресор / снимка: Sofia Photo Agency

Социалистите да сдадат здравния ресор, ако не могат да се оправят с него, за това намекна жълтата депутатка Антония Първанова по време на дебатите в парламента по второто четене на поправките в Закона за здравното осигуряване. Сред тях е и намаляването на потребителската такса за посещение при лекар за пенсионерите в размер на един лев.

Три тези прозвучаха в пленарната зала този път. Две от идеите са на левицата – от юли потребителската такса за пенсионерите да стане един лев или да отпадне въобще за възрастните хора от януари догодина. Този подход се подкрепя от ДПС. Третата теза е на НДСВ и се споделя от опозицията – от догодина изцяло да отпадне потребилеската такса.

Макар да се твърди, че работната група от представители на тройната коалиция, която обсъжда реформата в сектора, се е обединила около това становище, днес в пленарната зала отново се чуха различни мнения, като искри прехвърчаха най-много между НДСВ и БСП.

„Като не може да се оправите с този ресор, не можете в ПГ и в политическото ръководство на партията да постигнете съгласие, сдавате го ресора, вие три години не можете да се оправите с него”, коментира Антония Първанова.

„Не ни призовавайте вие да сдаваме мнозинството, защото това ще е по-полезно за нас, отколкото за вас, сдържайте менторския си тон в политически план. Иначе аз ви гледам в сините очи и ви говоря откровено”, контрира Янаки Стоилов от Коалиция за България.

От опозицията пък обвиниха социалистите в опит да извлекат политически дивидент с идеята да се намали на един лев таксата за възрастните хора. „Махате един лев, за да може бабите и дядовците да гласуват за вас на следващите избори”, заяви Атанас Щерев от БНД.

Не е сигурно дали утре ще се стигне до гласуване на тази част от измененията в закона, тъй като той може да бъде върнат за ново обсъждане на съвместно заседание на здравната и бюджетната парламентарни комисии.