Напук на два закона никой не глобява нехайните пациенти
Напук на два закона никой не глобява нехайните пациенти / netinfo

Няма механизъм за налагане на глоби за неявяване на годишен профилактичен преглед, макар той да е задължителен по закон, а нормативната уредба предвижда освен санкция от 100 лева, и лишаване от здравно-осигурителни права за срок от един месец. Това установи проверка на Дарик след днешното признание на регионалния директор на Здравната каса в Пловдив д-р Борис Джурджев, че неговата институция не може да санкционира лекари и пациенти за неизвършени профилактични прегледи.

„Липсва работеща схема, по която пациентът да бъде задължен да посети джипито си поне веднъж годишно, заяви шефът на касата. Това е причината до края на октомври през джипитата да са минали едва половина от пълнолетните жители на областта – 54%. Касата няма договорни отношения с пациентите, съгласно които би могла да глоби неявилите се”, каза д-р Джурджев.

Повечето джипита дори не знаят какъв е размерът на санкцията за пациент, отказал да се яви на годишна профилактика. „Имам случай от днес, в който мъж ми заяви, че здравето си е негово и прегледът и лечението са въпрос на избор”, каза джипи от бившата Втора поликлиника. Според заместник-председателят на районната лекарска колегия – д-р Георги Цигаровски, има механизъм за глоби на пациентите и той е фиксиран в два закона – парична санкция и загуба на здравноосигурителните права за един месец.

От пресцентъра на Националната здравно-осигурителна каса обаче заявиха, че няма опасност онези 46% от пациентите, които през 2008-ма не са минали задължителния профилактичен преглед, да бъдат лишени от права и да плащат за лечение през януари. В Закона за здравното осигуряване административно-наказателните права за налагане на глоби на пациентите са дадени на районните центрове по здравеопазване.

Директорът на РЦЗ д-р Георги Божиков призна, че няма глобен пациент, защото нито касата подава списъци на неявилите се за профилактичен преглед, нито има механизъм за налагането на парична санкция, която според закона засяга дори здравно неосигурените лица.

Новини от Пловдив