Намериха осмата жертва на наводнението в Цар Калоян
Намериха осмата жертва на наводнението в Цар Калоян / Снимка: БГНЕС
На 4 км. извън границите на Цар Калоян в посока село Писанец е намерен трупът на осмата жертва на наводнението в разградската община, съобщиха от Кризисния щаб. Петгодишно дете със симптоми на чревна инфекция е прегледано от личния лекар на жителите на Цар Калоян, но не е откарано в разградската болница, казаха от Районната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.

Полицейски служители са открили около oбяд тялото на последната обявена за издирване жителка на Цар Калоян, съобщи областният управител на Разград Наско Анастасов. Трупът на 50-годишната Гюлтен Касабова било завлечен от водите на река Хлебаровска в дере между родния й град и село Писанец. Спасителните екипи я търсиха пет дни. С нея жертвите на наводнението стават осем – седемгодишно дете, 57-годишен мъж и шест жени – на възраст между 50 и 83 години.

От разградската болница е изписано 16-годишното момче, за което имаше съмнения, че е болно от чревна инфекция, съобщи д-р Йорданка Николова от РИОКОЗ-Разград. Пробите за подобна зараза са отрицателни. Вчера обаче личният лекар на жителите на Цар Калоян е прегледал 5-годишно дете със симптоми на чревно заболяване, въпреки препоръката на здравните инспектори детето не бе хоспитализирано в разградската болница. От РИОКОЗ отново призоваха хората да не прибягват до самолечение, а да търсят медицинска помощ.

Подобни съвети излъчват и двете кабелни телевизии в града, те работят от снощи, съобщи кметът Ахмед Ахмедов. Придружени са и от указания как да се използват дезинфектантите, раздадени на 1000 семейства. Отделно частни фирми даряват перилни препарати, допълни той. Благотворителност започнаха да проявяват и политическите сили. Областното ръководство на СДС дари на всяко семейство в село Езерче по един пакет макарони и минерална вода. Националното ръководство на ГЕРБ пък дари 25 тона минерална вода, областното – 300 шинела, 100 одеала и 23 дюшека, русенският ГЕРБ – 100 баки фасаген.