Наложиха възбрана върху 60 тона свинско от Ирландия
Наложиха възбрана върху 60 тона свинско от Ирландия / netinfo
Инспектори от ДВСК наложиха възбрана върху 60 тона свинско месо, внесено от Ирландия в началото на декември тази година, което би могло да съдържа опасното вещество диоксин. Партидите са открити в хладилни бази за съхранение в София и Пловдив, съобщават от Националната ветеринарномедицинска служба.

До края на деня ще бъдат проверени всички 112 хладилни складови бази на територията на цялата страна. До 10 декември ще бъдат инспектирани и всичките 437 месопреработвателни предприятия, допълват от службата. От НВМС са препоръчали на частна фирма да върне обратно в Ирландия няколко камиона свинско месо, пътуващи за България.

НВМС създава кризисен щаб, в който са включени Дирекция „Качество и безопасност на храните” към Министерство на земеделието и храните и представител на Министерство на здравеопазването.

Със заповед на генералния директор на службата д-р Йордан Войнов ще се налага възбрана и ще се изземва всяко количество ирландско свинско месо, както и продуктите, в които то е било вложено. След това от тях ще се взимат проби за анализи и ако се докаже наличие на диоксин, месото и продуктите, в които то е било вложено, ще се унищожават. Пробите ще бъдат изпращани за изследване в международни акредитирани лаборатории в страни членки от ЕС, а резултатите се очаква да бъдат готови от 3 до 5 дни.

България e получила сигнал за заразеното с диоксини ирландско свинско месо чрез информационната система за бързо осведомяване на територията на Евросъюза. От Брюксел досега са посочени три ирландски предприятия, произвеждали месо, което би могло да бъде заразено с диоксин, както и техните номера.

България е изпратила запитване до ирландската ветеринарна служба в кои партиди месо е било засечено опасното вещество диоксин.

От ирландската Агенция по безопасност на храните все още разследват как веществото е попаднал в свинското месо.