Наказаха служители, свалили незрящ пътник и кучето му от тролей
Наказаха служители, свалили незрящ пътник и кучето му от тролей / DarikNews. bg

Служители на градския транспорт в Плевен бяха наказани с предупреждение за уволнение, защото отказали да превозят незрящ пътник и неговото куче водач. Нелепата случка се разиграла миналия петък, когато Венцислав Иванов и кучето Жара били принудени от служителите в тролей номер 4 да слязат под предлог, че превозването на животни е забранено.

Мъжът се опитал да обясни, че кучето е служебно, има наморник, отличителни знаци и по закон има право да го придружава в транспорта. В негова защита се намесили и други пътници, но контрольорката и шофьорът заявили, че ако кучето не слезе, тролеят няма да продължи пътуването. Венцислав и Жара напуснали тролейбуса, а с тях, възмутени от нелепата ситуация, слезли и повечето пътници.

Незрящият мъж и кучето му се качили в следващото превозно средство, но Венци все пак решил да потърси правата си, защото случката разстроила не само него, но и кучето му. При първоначалния афект той имал идеята да подаде жалба срещу служителите, но после размислил и само уведомил управата на фирмата за случилото се.

Тролейбусният шофьор и контрольорката получиха наказанието си седмица след инцидента. Управителят на „Тролейбусен транспорт" ЕООД Ангел Несторов коментира, че реакцията му не е закъсняла и не е вследствие на голямата публичност, която придоби инцидентът, а защото е спазил процедурите и е изискал писмени обяснения от двамата, които са получени тази сутрин.

„Нямаше как да взема решение, преди да се запозная с тях, коментира управителят на дружеството. Несторов, който се извини публично на незрящия млад мъж чрез ефира на Дарик вчера, отново поднесе своите извинения към Венцислав Иванов и му предложи едногодишен безплатен абонамент за тролейбусния транспорт.

Жара е първото куче водач в Плевен и е в града само от няколко седмици, но това не е първият подобен случай на неразбиране, разказа незрящият Венци. В сходна ситуация той попаднал, опитвайки се да си купи чантичка от магазин "за левче". "Кучета не пускаме, не ме интересуват закони", била реакцията на продавача.

Наказаха служители свалили незрящ пътник и кучето му от тролей
netinfo

Други новини от Плевен