/ Министерство на правосъдието, пресцентър
Надзирателите в затворите и съдебните охранители спират протестите, стана ясно след няколкочасовата среща с ръководството на правосъдното ведомство, на която финално бяха разпределени предвидените допълнително 15 млн. лева за заплати. Така парите за специфични условия на труд от 95 лева скачат на 190 лева, посочва БТА.

Надзиратели и служители на „Съдебна охрана” отново протестираха за по-високи заплати

Цачева синдикати охранители
Министерство на правосъдието, пресцентър


В изпълнение на поетия ангажимент от министър-председателя Бойко Борисов за отпускането на допълнителни 15 млн. лв. за Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“ днес се проведе поредната среща на министъра на правосъдието Цецка Цачева със синдикалните организации на двете дирекции. На срещата в Министерството на правосъдието присъстваха представители на Синдиката на служителите на затворите в България, Синдикат „Охрана“ и административните ръководства на двете главни дирекции.

МВР или частни охранители - кой да ни пази?
 
В края на март министър Цачева подписа заповед, с която се изравниха  възнагражденията за специфичните условия на труд на двете главни дирекции с тези на служителите от МВР. Заповедта влезе в сила със задна дата от 1 януари 2018 г. и с нея сумата за специфични условия на труд от 95 лв. стана 190 лв.
 
Днешното договорено увеличение ще е в сила със задна дата - от март 2018 г., и ще обхваща 1149 служители от Главна дирекция „Охрана“ и 2884 от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Това са служители, които работят по Закона за МВР, но в заплатите им бяха доста по-ниски от тези на колегите им в МВР на аналогични длъжности.