Протест на надзиратели и съдебни охранители пред Съдебната палата в Добрич
Протест на надзиратели и съдебни охранители пред Съдебната палата в Добрич / Дарик Добрич
Служители на ГД ”Изпълнение на наказанията” и ГД „Охрана” от Добрич отново протестираха пред входа на Съдебната палата. И днес, навръх професионалния си празник, както и на 19 февруари, надзирателите и съдебните охранители поставиха основното си искане – повишаване на заплатите им с 20%.

„Всичко си е по старому, няма никакво отношение от страна на правителството и ние продължаваме да стачкуваме. Настояваме заплатите ни да бъдат изравнени с тези на колегите от МВР”, заяви Георги Семов, председател на синдикат „Охрана” – Добрич.

За по-високи заплати и равни права с полицаите се обявиха служителите на "Съдебна охрана"

В момента месечните възнаграждения на служителите са 670 лева, а условията на труд са много тежки, сподели Диян Стоянов, служител на ГД „Изпълнение на наказанията”. Той е започнал работа преди 10 години в ГД ”Охрана”, а в момента е надзирател в следствения арест в Добрич.

„В ареста влизат всякакви хора от т.н. контингент, минават през конвой и надзиратели. Ние ги пазим, защото те могат всичко да направят  – опит за бягство, някой да се самонарани, да нарани други, тежко е”, отбеляза Стоянов.

Охранителите поддържат връзка с колегите си от други градове и са решени да продължат протестите и да настояват за увеличение на заплатите им.

Днес служителите от сектора отбелязват професионалния си празник, а протести има в цялата страна. За 10 март от 13 часа е планиран протест, който ще премине като митинг – шествие в София, под наслов „Европа и за нас“. Синдикат „Охрана” е изпратил отворено писмо до министър – председателя Бойко Борисов и министрите Владислав Горанов и Цецка Цачева. Исканията са за среща на 10 март, за цивилизовани преговори и продуктивно решение, каквото до настоящия момент няма.

В писмото се припомня, че социалното напрежение по повод на финансирането на Сектор „Сигурност“ и  последствията от провежданата в последните години държавна политика на неравенство по отношение на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ расте.

Надзирателите и охранителите от Добрич разчитат на тази среща да се постигне консенсус и управляващите най-после да си изпълнят обещанията, давани досега.