Над 6 млн. лева струва ремонтът на блок в Студентски град
Над 6 млн. лева струва ремонтът на блок в Студентски град / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Над 6 млн. лева МОМН в ремонта на блок в Студентски град
21863
Над 6 млн. лева МОМН в ремонта на блок в Студентски град
  • Над 6 млн. лева МОМН в ремонта на блок в Студентски град

6 600 000 лева вложи Министерството на образованието, младежта и науката в цялостен ремонт на 24-ти блок на УНСС в Студентски град. Това каза министърът на образователното ведомство Йорданка Фандъкова. По думите й средствата са изразходвани за саниране, обзавеждане и цялостно реновиране на блока, като едно от най-ценните нововъведения е именно системата за видео-наблюдение.

Общежитието разполага с 637 легла, 223 стаи, от които две са пригодени за студенти със специални образователни нужди.

„Резултатът е доста добър, с всички екстри, в същото време има пропускателен режим с карти. Студентите казаха, че ще бъде приета добре от живущите тук, надявам се да е така. Тя ще създаде наистина сигурност в общежитията. Оттук нататък остава да опазват и да се грижат за общежитието. Аз самата съм живяла една година в общежитие преди много години и изобщо не изглеждаше така. Студентите, които ще живеят тук, имат всички условия да работят добре. Смятам, че трябва да имат ангажимента не само за поддържане на стаите си, но и за поддържане на околното пространство, също и на коридорите. Всеки трябва да има грижата да почиства снега, не само да чака някой да му почиства. Надявам се студентите да поемат това", каза Фандъкова.

Наемът няма да бъде повече от 30 лева. На всяка стая са сложени и отделни електромери, а заради санирането, разходите за енергия ще намалеят с около 30%.