Над 5000 домакинства без ток; оранжев код за областите в Северна България
Над 5000 домакинства без ток; оранжев код за областите в Северна България / снимки: Impact Press Group, DarikNews.bg
Главен комисар Николай Николов, началник на „Пожарна безопасност и защита на населението”
50000
Главен комисар Николай Николов, началник на „Пожарна безопасност и защита на населението”
Обстановката в Област Бургас
Обстановката в Област Пловдив
  • Главен комисар Николай Николов, началник на „Пожарна безопасност и защита на населението”
  • Обстановката в Област Бургас
  • Обстановката в Област Пловдив

Код оранжево и жълто ще важат на територията на цялата страна за 9 февруари. Код „оранжев” е обявен заради очакваните много ниски сутрешни температури - под минус 20 градуса, предимно за областите в Северна България - Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Русе и Силистра. Също така оранжев код е в сила и за областите Пазарджик, Кюстендил, София област и София-град, Перник. В тези области времето ще е опасно с метеорологични явления с голяма интензивност, следствие на които са възможни щети и жертви.

Код „жълт” е обявен предимно за областите в Южна и Източна България - Благоевград, Смолян, Кърджали, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна и Добрич. Времето в тези области ще е потенциално опасно, въпреки че прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, гражданите трябва да бъдат внимателни и в течение на очакваните метеорологични условия.

Над 5000 домакинства без ток; оранжев код за областите в Северна България
netinfo

Над 5000 домакинства в страната няма ток заради снегонавяванията и усложнената зимна обстановка. Близо 2800 абонати на EVN в областите Ямбол и Карнобат имат проблеми с електрозахранването. Общо 1600 потребители на E.ON в осем селища в областите Добрич и Силистра са без електричество. Други 2000 абонати на ЧЕЗ в общините Костинброд, Самоков, Белоградчик и Драгоман също нямат ток. Причините за прекъсването на електрозахранването са труднодостъпните аварии, ниските температури и високия сняг, съобщават от електропреностните дружества, но уверяват, че работят за отстраняването на повредите.

Автомобил, натоварен с животоспасяващи лекарства, бедства в снежните преспи в Стралджа. Това съобщи Христо Бургазлиев - председател на Регионалния съюз на фармацевтите в Бургас. Автомобилът е заседнал от седем часа в снежните преспи.    

Бургазлиев каза, че е съобщил на Пътното управление в Стралджа, но оттам са отговорили, че заради усложнената обстановка техника не може да достигне до мястото. Лекарствата са за Стралджа и за Ямбол. Шофьорът на автомобила е тръгнал тази сутрин по направлението от Бургас.

Няма бедстващи и пострадали хора по Черноморието въпреки тежката метеорологична обстановка. Това съобщи за Дарик началникът на „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов. Обстановката в страната продължава да бъде усложнена, коментира още той и посочи, че най-тежко продължава да бъде в Хасковска област.

В село Бисер и Свиленград специално сформирани комисии са започнали да оценяват нанесените материални щети от наводненията през последните два дни, обясни още началникът на Пожарната.

Над 5000 домакинства без ток; оранжев код за областите в Северна България
netinfo

Високи морски вълни днес наводниха алеи, хотели и заведения в Несебър, Поморие, Царево и отчасти в Бургас. Няма пострадали граждани, щетите са само имотни, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация. В момента без електричество са 17 населени места.

Пътят до пристана в курортен комплекс „Мидия” в Ахелой е затворен. Отсечката е засипана с инертни материали и скална маса, за да не се минава по нея. Община Поморие благодари специално на всички строителни, транспортни и други фирми, които се включиха в аварийните операции.

Над 5000 домакинства без ток; оранжев код за областите в Северна България
netinfo


В Поморие вече са овладени пробивите от бурята тази сутрин. Дигите на улиците  „Крайбрежна”, „Морска” и „Чайка” са подновени и засипани отново; бул. „Яворов” в частта на разрушената стена е обезопасен за движение. В момента морето е с вълнение 5,5 бала. Духа силен север североизточен вятър. Прогнозата е това да продължи през цялата нощ.

Всички проходи в Бургаска област са отворени за движение при зимни условия. Забранен е трафикът на камиони над 10 тона. Спряно е принудителното изпускане на язовир „Ахелой”, за да не бъде наводнен пътя Бургас - Варна. Положението е овладяно, няма опасност от инциденти.

Пътят Русе - Бяла вече е отворен в двете посоки, съобщи пред Дарик директорът на русенската полиция комисар Светослав Първанов. Пропускат се леки автомобили и камиони до 10 тона. Машините продължават да разчистват трасето, за да започне пропускането и на ТИР-овете. През Дунав мост преминават леки автомобили и камиони до 10 тона в двете посоки.

Корабоплаването в българската част на река Дунав е спряно. Това се налага поради увеличаването на ледохода, който между Никопол и Силистра достигна до 90%.  Морска администрация съвместно с агенцията за Проучване и поддържане на река Дунав следят обстановката и имат готовност да отменят забраната, когато условията го позволят.

Язовирите Брягово и Белащица са с най-високи нива в Пловдивска област - до около 1-1,50 м под кота преливник, съобщи за Дарик Атанаска Тунтова, шеф на Басейнова дирекция - Източнобеломорски район. В момента водата в двата язовира контролирано се изпуска.

В Пазарджишко водата в язовирите заема около 50% от обемите им. В областта се наблюзават два проблемни водоема. Единият е Ветрен, чийто основен изпускател не работи, но преливникът му е в добро състояние, увери Тунтова. Другият е язовир Дюлево в община Стрелча, за който е констатирано лошо техническо състояние на сухия откос на стената. Преустановено е преливането на язовир Златоград, допълни шефката на Басейнова дирекция. По думите й нивата на реките в Смолянска област са спаднали.

Над 5000 домакинства без ток; оранжев код за областите в Северна България
netinfo

В нормално състояние са 24-те водоема на територията на община Стара Загора, съобщават от пресцентъра на администрацията. Продължава да се следи състоянието на десетте по-големи микроязовира - собственост на Общината. Вчера водата е преливала и е била изпускана в язовирите Пшеничево, Козаревец, Казанка и Колена. Под наблюдение е и езерото Загорка в Стара Загора, където е имало преливане.

Вече е възстановено движението на тежкотоварни автомобили с тегло над 10 тона в областите Търговище и Стара Загора.

Военно формирование от сливенското поделение 22 220 при усложнена зимна обстановка се включило в разчистването на непроходими пътни отсечки в района, съобщиха от поделението. При завръщането си към Сливен те са разчистили и подхода към полигона „Ново село”.

Пътят в пловдивската община Лъки към границата със Смолянска област е затворен заради натрупана снежна маса и снегонавявания. Там през деня валя продължителен обилен сняг.

На практика вече втори ден до Силистра няма железопътен транспорт и официално бяха отменени влаковете, пътуващи в това направление. Очакваният днес снегорин не беше изпратен. Нова бригада смени днес машинистите, които дежурят на попадналата вчера в преспа между Силистра и Алфатар мотриса „Дезиро” и изпратените да изтеглят композицията два локомотива, съобщиха от железопътната гара в Силистра.

Гражданите могат да получават информация за зимното поддържане на основната пътна мрежа от интернет-страницата на агенцията „Пътна инфраструктура” - www.api.government.bg, както и на телефон 0700 130 20. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на националните пътища.

Подробности за обстановката в страната