Над 400 нарушения на пожарната безопасност са установени в храмовете в страната
Над 400 нарушения на пожарната безопасност са установени в храмовете в страната / netinfo
Пожарникари провериха 1 547 манастири, църкви и параклиси преди тържествените великденски богослужения, съобщиха от МВР. Констатирани са 412 нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност. По време на празниците 337 служители на Национална служба за пожарна безопасност и защита на населението ще дежурят в 419 храма, допълват от вътрешното министерство.

Служителите на НСПБЗН са проверявали създадената организация за пожарна безопасност и условията за успешна евакуация и гасене в случай на пожар. Особено внимание е обърнато на изправността на уличните противопожарни кранове, състоянието на електрическите инсталации и съоръжения, както и на наличието и изправността на уредите и съоръженията за първоначално гасене.

За отстраняване на констатирани нарушения са връчени 298 противопожарни разпореждания и 79 разпоредителни и сигнални писма. Близо 1 000 духовници, служители и обитатели на църковни имоти са инструктирани за адекватни действия в условията на пожар, правилна работа с подръчни противопожарни уреди и задълженията им за спазване на противопожарните норми.