Интересът към ваксинация у нас продължава да е засилен и опашките от желаещи стават все по-дълги. За последните 2 дни в страната ни са ваксинирани над 40 000 души. На места медицински лица алармираха, че вече дори има липсващи ваксини. От Изпълнителната агенция по лекарствата успокоиха, че има достатъчно налични дози от четирите разрешени ваксини, посочва NOVA.

Над 56 000 зелени сертификата са свалени само за ден

Опашки имаше пред всички ваксинационни центрове в София. Най-вече пред големите болници. Над 300 са ваксинираните днес (към 19:30 ч.) във Ваксинационния център на Окръжна болница "Св. Анна". През целия ден е имало два ваксинационни екипа.

"За съжаление и днес след обяд, в продължение над 3 часа имаше сривове на Националната здравно-иноформационна система", посочиха от болницата и уточниха, че центърът работи от 08:00 ч. до 20:00 ч. всеки ден (включително събота и неделя) и има всички ваксини, одобрени за ползване в България. Не е необходимо предварително записване. 

Половин час преди началото на работното време пред един пунктовете в Русе вече имаше чакащи за ваксина. Два часа по- късно стана ясно, че препаратът на Jansen е изчеран. Гневни хора имаше и заради липсата на Moderna, макар че тези които чакали за втора игла, се обадили в пункта от предния ден и били записани.

Какво е зелен сертификат и как можем да се сдобием с него

„В момента работим с два вида ваксини, Pfizer/BioNTech и Jansen. При хора със заболявания, и сърдечни проблеми, лекарите се въздържат от поставяне на Jansen”, казват медицинските сестри.

В страната има 7 милиона ваксини от всички разрешени препарати, увериха от Агенцията по лекарствата.

„От ваксината на Jansen към момента са доставени над 600 хиляди дози, като приложените са около 240 хиляди. Т.е. близо над 300 хиляди са налични”, каза Богдан Кирилов.

Той допълни, че за всички налични към момента ваксини, произведени през юни месец, срокът на годност е не 6 месеца, а 9 месеца.

„Срокът на годност на ваксините, които в момента се намират на територията на страната е с достатъчна продължителност до края на годината има партиди, които изтичат. Също така през месец януари, февруари и март”, добави Кирилов.

Сайтовете за коронавируса и зеления сертификат отново се сринаха

От Агенцията отчитат и сериозен ръст на поставените дози ваксини на 10 дневна база.

И днес за пореден ден срив в системата за ваксинация остави десетки хора да чакат за имунизация с часове.