Общият брой на свалените европейски зелени сертификати през интернет портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) през днешния ден надхвърли 56 000, съобщиха от пресцентъра на "Информационно обслужване".

Какво е зелен сертификат и как можем да се сдобием с него

Най-активни са били изтеглянията в часовете между 09:00 и 13:00 ч., когато системата за генериране на сертификати е отчела средно 7500 свалени документи на час.

До този момент са изтеглени общо над 1 255 млн. европейски сертификата. Общият брой на поставените ваксини днес е почти 20 000.

Сайтовете за коронавируса и зеления сертификат отново се сринаха


Това е поредният ден, в който потребителите свалят активно генерираните им сертификати, въпреки продължаващите с нова сила и интензитет злонамерени действия от типа "отказ от услуга" (DDoS) срещу инфраструктурата на НЗИС. В следобедните часове екипите на "Информационно обслужване" са засекли нов мащабен опит за блокиране на работата на системата. В ранния следобед са били засечени близо 30 млн. заявки в секунда към интернет портала - https://www.his.bg/, което е безпрецедентна атака за България.

Няма опити за пробив и намеса в системата и изтичане на данни на потребители.

Ябълката на раздора: Полюсни мнения за зеления сертификат

"Продължаващите втори ден злонамерени действия имат за цел да нарушат ваксинационния процес и са пряка заплаха срещу държавата и неуморната работа на медицинския персонал, който полага денонощни грижи за защита на българските граждани от COVID-19", заявява изпълнителният директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов.

По думите му, компанията е осигурила възможно най-ефективната и модерна защита на инфраструктурата от подобни действия и успешно успява да отблъсне злонамерените атаки.

enlightenedОт понеделник, 25 октомври, след 14.00 ч. всички граждани, които са доказано преболедували COVID-19 с положителен резултат от направен антигенен тест и са регистрирани в Националния регистър за борба с COVID-19, могат да изтеглят своето удостоверение за преболедуване от интернет портала на Националната здравно-информационна система - https://www.his.bg/bg/dgc. Удостоверението за преболедуване ще важи само за територията на България и ще е с продължителност 365 дни от датата на първия положителен антигенен тест за COVID-19, информират още от пресцентъра на "Информационно обслужване"enlightened
БТА