/ пресцентър, Народното събрание на Република България
Над 3500 граждани посетиха Народното събрание в Деня на Българската конституция - 16 април, съобщиха от пресслужбата на Народното събрание. Председателят на парламента Никола Минчев посрещна първите гости в пленарната зала. Ученици и студенти, млади семейства с деца бяха преобладаващата част от гостите на Народното събрание. Те успяха да разгледат пленарната зала на българския парламент, да заемат местата на народните представители и усетят атмосферата, в която работят депутатите.

Интерес предизвикаха и показаните по повод Деня на конституцията оригинали на Търновската и Сребърната конституции, съхранявани от Държавната агенция „Архиви“.

Посетителите можеха да видят и богослужебни вещи на първия председател на парламента – Екзарх Антим Първи, които се пазят в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“. В залата бе излъчен документалният филм „Щрихи от първия български парламент“, Търново, 1879 г.
 

пресцентър, Народното събрание на Република България



В Клуба на народния представител посетителите можеха да разгледат изложба, посветена на Търновската конституция и работата на Учредителното събрание. Там беше представен и документалният филм „Премеждията на свещената книга“.
 

пресцентър, Народното събрание на Република България



По повод 16 април - Деня на Българската конституция и отбелязването на 143 години от приемането на първия български основен закон парламентът отвори вратите си за посетители. Гостите получиха образователни материали, свързани с приемането на Търновската конституция и работата на парламента.

Те имаха възможност да се включат в тематично социологическо проучване сред посетителите в Деня на отворени врати, проведено от Националния център за парламентарни изследвания.