Над 300 000 шофьорски книжки с изтекъл срок не са подменени
Над 300 000 шофьорски книжки с изтекъл срок не са подменени / снимка: Impact Press Group, архив
Над 300 000 шофьорски книжки са с изтекъл срок и не са подменени
56290
Над 300 000 шофьорски книжки са с изтекъл срок и не са подменени
  • Над 300 000 шофьорски книжки са с изтекъл срок и не са подменени

Над 300 000 шофьорски книжки у нас са с изтекъл срок на валидност и не са подменени, съобщават от пресцентъра на МВР. Водачите на моторни превозни средства трябва да следят валидността на свидетелствата си за управление на МПС, напомнят от Главна дирекция „Национална полиция”, тъй като шофирането с нередовни документи се санкционира по Закона за движение по пътищата.

Съгласно Закона за българските лични документи шофирането с книжки с изтекъл срок се квалифицира като неизпълнение на разпоредбите, допълват от ведомството на Цветан Цветанов. Регламентираните глоби за подобно нарушение варирали от 30 до 200 лева. Към момента нямало струпване на хора пред гишетата на „Пътна полиция” и дирекция „Български документи за самоличност” и подаването на заявления за подмяна на шофьорските книжки било улеснено. Експертите припомнят, че процедурата може да се извършва и в районните полицейски управления.

Издадените до 19 януари 2013 г. свидетелства остават със срок на валидност 10 години и ще важат както у нас, така и за страните от Европейския съюз. Не така ще стои въпросът със шофьорските книжки, които ще бъдат издадени след януари догодина. За всички документи, които позволяват шофиране на превозни средства от A и B категориите, срокът остава непроменен. Валидността на книжките за категории C и D обаче се намалява на половина. Пет години е и срокът за подновяване на свидетелството за управление на моторно превозно средство на лица с физически недостатъци.

От Главна дирекция „Национална полиция” припомнят, че издадените преди 19 януари следващата година шофьорски книжки запазват своята валидност за срока, за който са издадени, и не трябва да бъдат подменяни със свидетелства от новия образец.