Над 200 души протестираха срещу цените на тока, парното и горивата
Над 200 души протестираха срещу цените на тока, парното и горивата / Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Повече от 200 души се включиха в поредното протестно шествие в София срещу високите цени на тока, парното и горивата. Сред демонстрантите имаше и такива, които се обявиха против новите правила за паркиране в столицата. Протестиращите тръгнаха малко след 17:00 часа от президентството и за около 20-тина минути достигнаха сградата на Народното събрание.

Протестното шествие, организирано чрез Фейсбук, беше под надслов "България иска".

Повече от 200 души излязоха по улиците на столицата, за да поискат: отмяна на решението, с което от 1 юли цената на тока скочи с 13%, либерализиране на вноса на горивата и намаляване на ДДС-то върху тях с цел понижаване на цените им, промени в работата на топлофикационните дружества, за да станат сметките ни за парно по-поносими, както и промени в онази част от наредбата на Столична община за паркиране в София, касаеща паркирането в центъра от живеещите в него. Протестиращите настояват то да е безплатно, а не да е с винетен стикер, който струва 150 лева за синя и 100 лева за зелена зона.

С ескорт от полицейски автомобили недоволните софиянци изминаха пътя от президентството до сградата на парламента, където на мегафон изброиха исканията си. Сблъсъци между полиция и граждани нямаше, демонстрантите не правиха и опити да блокират улици в знак на протест.

Над 200 души протестираха срещу цените на тока парното и горивата
netinfo

И макар групата от недоволстващи да не беше голяма, тя беше изключително шумна - въоръжена със свирки и капаци от тенджери, както и плакати като "Не на идиотизма и монополизма". А освен традиционните викове "Мафия", този път по време на шествието хората скандираха и нецензурни думи за премиера Бойко Борисов.

Представител на организаторите на протеста съобщи, че той няма да е последният, обединяващ различните искания на българите.

Освен в столицата, през днешния ден, подобни шествия срещу тока, парното и горивата имаше още в Добрич и Пловдив.

Над 200 души протестираха срещу цените на тока парното и горивата
netinfo